Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Klops z kasza gryczana

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mieso mieone wieprzowe lub wolowe 50 dag
cebule 3 sztuki
olej 2 lyzki
kwaśna śmietana 1/2 szklanki
sól
olej 4
kasza gryczana 1/2 szklanki
jajko 1 sztuka
grzyby suszone 3 sztuki
kajzerka 1 czerstwa

Przepis i sposób przygotowania na: Klops z kasza gryczana

Kajzerkę namoczyć, wycisnąć i wymieszać z mięsem. Cebulę posiekać i poddusić na 2 lyzkach oleju.2/3 podduszonejcebuli przełożyć do masy mięsnej, przyprawić solą i pieprzem, dodać jajko i wyrobić. Grzyby namoczyć, ugotować i posiekać. Wywar osolić, wsypać posiekane grzyby i kasze, ugotować razem. Kiedy płyn odparuje dodać posiekaną i podduszona na oleju 1/3 cebuli oraz sól i pieprz do smaku. Można też użyć kaszy w torebce. Na folię aluminiową wyłożyć mięso i uformować płaski prostokąt, na środek wykładamy kasze, boki zawijamy trzymając za folię, zasklepiamy otwory na końcach. Trzymając za folię przenosimy na blaszkę i kładziemy spojeniem do spodu. Pieczemy ok 30 minut, potem polewamy śmietaną i pieczemy jeszcze 5 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

kiziolek201 16.05.2012 16:33
wypróbuję
SmacznaPyza 12.08.2011 16:00
ciekawe, muszę wypróbować bo zapowiada się smakowicie
ZEWA 26.07.2011 23:47
fajny przepis
zuzanna6 20.10.2010 09:26
wypróbuję,podoba mi się ten przepis
Ewa104 15.10.2010 09:33
Pyszna potrawa.
wedith1 13.08.2010 10:40
Fajny pomysł! Pysznie wygląda!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak