Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Chleb żytni na zakwasie

3.0
(14)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Zaczyn:
zakwas żytni 50 g
woda 300 g
pozostałe składniki:
woda 250 g
mąka żytnia 500g typ 720
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat 10 g
mąka żytnia 150 pełnoziarnista

Przepis i sposób przygotowania na: Chleb żytni na zakwasie

Kroki postępowania

1
Popołudniu pierwszego dnia należy nastawić zaczyn: zmieszać mąkę żytnią pełnoziarnistą z wodą i zakwasem. Przykryć folią i odstawić w temperaturze pokojowej na około 16-20 godzin.
Krok 1 - Chleb żytni na zakwasie foto
2
Po tym czasie do zaczynu wlać wodę. Wymieszać. Wlać całość do mąki wymieszanej z solą. Zmiksować luźne ciasto.
Krok 2 - Chleb żytni na zakwasie foto
3
Odstawić to wyrośnięcia na 2-3 godziny.
Krok 3 - Chleb żytni na zakwasie foto
4
Następnie przełożyć do keksówki o długości 30 cm i odstawić do wyrośnięcia na około 2 godziny.
Krok 4 - Chleb żytni na zakwasie foto
5
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 210 stopni, po 15 minutach zmniejszyć do 190 i piec kolejne 45 minut. Ostudzić na kratce.
Krok 5 - Chleb żytni na zakwasie foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Motorek 20.02.2014 09:15
najlepszy domowy
Alex_M 23.01.2014 09:56
znasz mnie ;) ja się chętnie podzielę :)
anemon 23.01.2014 09:21
Świetny pomysł z tym dzieleniem się zakwasem. Niestety nie zmam nikogo kto piecze chleby na zakwasie, ale może się mylę i muszę więcej rozpytać. Dziękuję za informację i pomysł.
SmacznaPyza 22.01.2014 18:48
jeśli chodzi o zakwas to jest taka strona - Zakwasowa Mapa Polski - można poszukać kogoś w swojej okolicy kto wyraził chęć podzielenia się zakwasem. Ja dostałam od koleżanki i od jakiegoś czasu dalej go hoduję, dzielę się też dalej
anemon 21.01.2014 17:28
Wspaniały chleb, pięknie wyrośnięty, a nie gliniasty gnieciuch, jak to czasami bywa z chlebami z żytniej mąki.
Alex_M 17.01.2014 21:33
aha :) czekam więc cierpliwie, aż je zadasz :)
Aannkaa82 17.01.2014 20:53
A moje pytanie o którym pisałam dotyczy właśnie zakwasu :) - to tak dla zaspokojenia ciekawości :)
Aannkaa82 17.01.2014 20:52
Kolejny super chlebek u Ciebie :) trudno nawet policzyć ile ich juz było :)
caralajna 17.01.2014 20:44
mój ulubiony
Beatris 17.01.2014 14:45
Pyszny, domowy chlebek:)
Alex_M 17.01.2014 11:20
łyżkę zakwasu dostałam w lipcu od szwagierki. od tej pory prowadzę go sama, cały czas ten sam :)
treonina 17.01.2014 10:01
zakwas robisz sama czy kupujesz?
Piter 31 17.01.2014 09:52
Bardzo lubię taki domowy chleb.
Mniam 17.01.2014 09:26
Pyszny chlebuś na zakwasie.
Renata9 17.01.2014 08:51
pyszny chlebuś
norweska20 17.01.2014 08:20
domowy chleb ..pycha
Magula 17.01.2014 08:14
fajny chlebek upiekłaś
SmacznaPyza 16.01.2014 23:58
nareszcie porządnie podany przepis - typy mąki i wszystko co trzeba

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak