Sposób przygotowania

Krok 1 / 5

Popołudniu pierwszego dnia należy nastawić zaczyn: zmieszać mąkę żytnią pełnoziarnistą z wodą i zakwasem. Przykryć folią i odstawić w temperaturze pokojowej na około 16-20 godzin.


Komentarze

  • 5
    original
    Opublikowano

    SmacznaPyza

    nareszcie porządnie podany przepis - typy mąki i wszystko co trzeba
  • 2
    original
    Opublikowano

    Magula

    fajny chlebek upiekłaś
  • 1
    original
    Opublikowano

    norweska20

    domowy chleb ..pycha
  • 1
    original
    Opublikowano

    Renata9

    pyszny chlebuś
  • 1
    100_1099
    Opublikowano

    Mniam

    Pyszny chlebuś na zakwasie.
  • 2
    no-image
    Opublikowano

    Piter 31

    Bardzo lubię taki domowy chleb.
  • 1
    original
    Opublikowano

    treonina

    zakwas robisz sama czy kupujesz?
  • 1
    original
    Opublikowano

    Alex_M

    łyżkę zakwasu dostałam w lipcu od szwagierki. od tej pory prowadzę go sama, cały czas ten sam :)
  • 2
    original
    Opublikowano

    Beatris

    Pyszny, domowy chlebek:)
  • 1
    copy-of-picture-140
    Opublikowano

    caralajna

    mój ulubiony
  • 1
    original
    Opublikowano

    Aannkaa82

    Kolejny super chlebek u Ciebie :) trudno nawet policzyć ile ich juz było :)
  • 1
    original
    Opublikowano

    Aannkaa82

    A moje pytanie o którym pisałam dotyczy właśnie zakwasu :) - to tak dla zaspokojenia ciekawości :)
  • 1
    original
    Opublikowano

    Alex_M

    aha :) czekam więc cierpliwie, aż je zadasz :)
  • 2
    original
    Opublikowano

    anemon

    Wspaniały chleb, pięknie wyrośnięty, a nie gliniasty gnieciuch, jak to czasami bywa z chlebami z żytniej mąki.
  • 2
    original
    Opublikowano

    SmacznaPyza

    jeśli chodzi o zakwas to jest taka strona - Zakwasowa Mapa Polski - można poszukać kogoś w swojej okolicy kto wyraził chęć podzielenia się zakwasem. Ja dostałam od koleżanki i od jakiegoś czasu dalej go hoduję, dzielę się też dalej
  • 2
    original
    Opublikowano

    anemon

    Świetny pomysł z tym dzieleniem się zakwasem. Niestety nie zmam nikogo kto piecze chleby na zakwasie, ale może się mylę i muszę więcej rozpytać. Dziękuję za informację i pomysł.
  • 1
    original
    Opublikowano

    Alex_M

    znasz mnie ;) ja się chętnie podzielę :)
  • 1
    original
    Opublikowano

    Motorek

    najlepszy domowy

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !