Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Torcik piwosza

3.0
(18)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

jaja 8
cukier 1 i 1/2 szkl
mąka pszenna 1 i 1/3 szkl
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
ocet 2 łyżeczki
kakao 3 łyżki
białko 4
cukier 1 niepełna szklanka
kokos 12 dag
mąka ziemniaczana 1 łyżka
proszek do pieczenia 1 płaska łyżeczka
Pianka:
śmietana kremowa 30% 1 szkl
Żelatyna wieprzowa Prymat 1 i 1/2 łyżeczki
cukier puder 1 łyżeczka
Masa budyniowa:
mleko 1/2 l
cukier 3 łyżki
żółtko jajek 3
cukier waniliowy 1 op
mąka pszenna 2 łyżki
mąka ziemniaczana 2 łyżki
margaryna 1 kostka
galaretka cytrynowa 1
ponadto :
ananas z puszki 3 krążki
winogrona zielone 10 dag
Do dekoracji:
masa cukrowa

Przepis i sposób przygotowania na: Torcik piwosza

Pieczemy biszkopty: Oddzielamy białka od żółtek i ubijamy na sztywno. Dodajemy cukier i chwilę ubijamy, następnie dodajemy stopniowo żółtka i ubijamy, aż masa będzie puszysta. Dzielimy masę na 2 części. Do jednej dodajemy 3/4 szkl mąki, łyżeczkę proszku do pieczenia i octu. Delikatnie mieszamy i wylewamy na dużą prostokątną blachę. Do drugiej połowy dodajemy pozostałą mąkę, kakao, proszek i ocet. Wylewamy również na dużą blachę i pieczemy oba biszkopty ok 20 min do tzw suchego patyczka. Studzimy i wykrawamy krążki o średnicy ok 10-12 cm 3 czarne i dwa żółte.

Przygotowujemy placek kokosowy:
Białka ubijamy z cukrem na sztywno, kokos mieszamy z mąką ziemniaczaną i proszkiem. Dodajemy do piany i delikatnie mieszamy. Wykładamy na prostokątną blachę i pieczemy ok 30 min w 180 st. Studzimy i wykrawamy 2 krążki.

Robimy masę budyniową: Odlewamy trochę mleka i rozmącamy z mąkami i żółtkami. Resztę zagotowujemy z cukrami. Wlewamy roztrzepaną masę i gotujemy budyń. Studzimy. Ucieramy margaryny dodając po trochu budyń na puszystą masę. Odbieramy 3 duże łyżki masy na obsmarowanie beczki. Galaretkę rozpuszczamy w 1/2 szklanki wody. Studzimy, tężejącą dodajemy do masy. Masę dzielimy na 3 części.

Pianka: Żelatynę rozpuszczamy w 1/4 szkl wrzącej wody. Ubijamy śmietanę z cukrem na sztywno i dodajemy przestudzoną żelatynę.

Winogrona myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem. Ananasy odsączamy z zalewy i kroimy w drobną kostkę. Mieszamy z jedną częścią masy.
Biszkopty lekko ścinamy na podstawę i przekładamy:
ciemny biszkopt-biała pianka-żółty biszkopt- masa budyniowa z ananasami- placek kokosowy-masa budyniowa-ciemny biszkopt-masa budyniowa z winogronami-placek kokosowy- masa budyniowa- żółty biszkopt-biała pianka- ciemny biszkopt

Gotowy tort obsmarowujemy masą budyniową i obkładamy masą cukrową zabarwioną barwnikami spożywczymi formując beczkę. Lepimy także ludzika a resztę pozostałych skrawków biszkopta kruszymy na drobno i posypujemy wokół beczki.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Magda60 16.03.2017 11:36
swietny pomysl
as28 08.02.2014 13:56
super torcik śliczny
staropolanka5 21.01.2014 00:20
smacznie, rewelacja
Aannkaa82 19.01.2014 20:21
Kolejny piękny torcik :) gratuluję talentu :) i pomysłowości.
tomek18 17.01.2014 19:53
ale bym sie ucieszył z takiego tortu od żony ;) super!!
Monika-twin 15.01.2014 16:14
Piekne ze az szkoda jesc :)
Małgorzata9 15.01.2014 16:06
masz talent
Krzysztof15 15.01.2014 16:01
jest super
dodi 15.01.2014 14:39
arcydzieło !!!
bogusia19 15.01.2014 14:08
po prostu cudo!!!!
Barbara13 15.01.2014 13:57
Cudny to chyba mało powiedziane :)
monia2005 15.01.2014 13:55
Ale świetny ,zazdroszczę talentu .
Adamorek 15.01.2014 13:54
tort z jajem
halina17 15.01.2014 13:22
Pomysłowy tort.
Jadwiga/Jaga85 15.01.2014 13:18
GENIALNY!!!!
Joannasz3190 15.01.2014 13:16
Rewelacja!!! :)
Laila2786 15.01.2014 13:08
super robi wrażenie
Ania84 15.01.2014 12:50
Niestety jest trochę pracochłonny, ale czasem się można poświęcić :P
Ania84 15.01.2014 12:49
Cieszę się, że się podoba. Idealny dla prawdziwych fanów piwa :)
wyattearp 15.01.2014 12:48
tort dla mojego miśka :)
Renata9 15.01.2014 12:48
super ten torcik
Romanowka 15.01.2014 12:43
Po prostu boski!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak