Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bubble and squeak - omlet z jajkiem sadzonym

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

¾ szklanki ugotowanej kapusty białej ( pokrojonej w cienkie paseczki )- dobrze odciśniętej
cebula podsmażona 1 szt.
purée ziemniaczane 3/4 szklanki
jajko 1 szt
masło 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Bubble and squeak - omlet z jajkiem sadzonym

Wymieszać puree ziemniaczane z kapustą i cebulą . Wymieszać i doprawić solą i pieprzem .Na patelni rozgrzać olej ( tyle by patelnia się natłuściła . Wyłożyć masę ziemniaczano –kapuściana . Smażyć na dość dużym gazie aż spód placka się zarumieni. Zsunąć placek na duży talerz . Przykryć drugim talerzem i odwrócić go tak by spód był na górze . Na patelnie dodać ponownie odrobinę oleju- dobrze rozgrzać. Zsunąć ostrożnie placek i smażyć tak długo by znów spód się zarumienił.
Jeśli ma być robione kilka porcji to można gotowe placki trzymać w nagrzanym piekarniku , lub usmażyć je wcześniej i tylko podgrzać w piekarniku .
Uwaga :
Robiłam pierwszy raz i wyszedł mi bardzo delikatny – prawie się rozpadł – trzeba wyćwiczyć stopień przypieczenia spodu.
Osobno usmażyć na maśle jajko sadzone .
Zsunąć ostrożnie placek ( omlet ) na talerz , ułożyć na nim jajko sadzone .

Jak dla mnie ta porcja wystarczyła na dwie osoby .Usmażyłam 2 jajka i podzieliłam placek na pół.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

IlonaAlbertos 28.06.2011 21:53
Uwielbiam tego typu dania. Będę musiała skorzystać z przepisu :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak