Sposób przygotowania

Wymieszać puree ziemniaczane z kapustą i cebulą . Wymieszać i doprawić solą i pieprzem .Na patelni rozgrzać olej ( tyle by patelnia się natłuściła . Wyłożyć masę ziemniaczano –kapuściana . Smażyć na dość dużym gazie aż spód placka się zarumieni. Zsunąć placek na duży talerz . Przykryć drugim talerzem i odwrócić go tak by spód był na górze . Na patelnie dodać ponownie odrobinę oleju- dobrze rozgrzać. Zsunąć ostrożnie placek i smażyć tak długo by znów spód się zarumienił.
Jeśli ma być robione kilka porcji to można gotowe placki trzymać w nagrzanym piekarniku , lub usmażyć je wcześniej i tylko podgrzać w piekarniku .
Uwaga :
Robiłam pierwszy raz i wyszedł mi bardzo delikatny – prawie się rozpadł – trzeba wyćwiczyć stopień przypieczenia spodu.
Osobno usmażyć na maśle jajko sadzone .
Zsunąć ostrożnie placek ( omlet ) na talerz , ułożyć na nim jajko sadzone .

Jak dla mnie ta porcja wystarczyła na dwie osoby .Usmażyłam 2 jajka i podzieliłam placek na pół.

Komentarze

  • 2
    original
    Opublikowano

    IlonaAlbertos

    Uwielbiam tego typu dania. Będę musiała skorzystać z przepisu :)

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !