Sposób przygotowania

Ziemniaki utłuc na gładkie puree. Zagnieść ciasto ( jak na kopytka ) z ziemniaków, jajka , szczypty soli i takiej ilości mąki by ciasto było zwarte ale nie twarde ( najlepiej wsypać na początek szklankę mąki , zagnieść ciasto i w miarę potrzeby dodawać mąkę – resztę mąki użyć do podsypania ciasta przy formowaniu knedla ) .Mięso zmielić .Cebulę drobno pokrojona usmażyć na złoto na 1 łyżce oleju i dodać do mięsa. Doprawić solą , pieprzem i majerankiem . Ciasto ziemniaczane rozłożyć na wysypanym mąka blacie kuchennym ( stolnicy ) na kształt prostokąta o grubości 2 cm . Na ciasto wyłożyć farsz . Zwinąć ciasto jak roladę wzdłuż dłuższego boku . Lnianą serwetkę wysmarować olejem . Zawinąć w nią roladę ziemniaczaną . Gotować w osolonym wrzątku przez 20-30 minut od ponownego zagotowania wody po włożeniu knedla do wrzątku . Wyjąć . Zostawić by dobrze odciekła . Odwinąć . Pokroić w grube plastry .Podawać polany podsmażoną na oleju z masłem na złoto cebulką .

Jeśli jest przygotowana wcześniej to pozostawić w serwecie i podgrzewać tak zawiniętą na parze bezpośrednio przed podaniem .

Komentarze

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !