Sposób przygotowania

Ciasto kruche:

Na stolnicę przesiać mąkę, cukier puder i proszek do pieczenia.
Dodać masło i siekać razem, aż masło będzie wielkości ziarenek fasoli.
Wbić żółtka, dodać śmietanę i zagnieść ciasto.
Ciasto należy schłodzić przez około 30 minut.

W tym czasie robimy masę serową.
Twaróg mielimy (jeżeli ktoś używa z wiaderka to oczywiście pomija tą czynność).
Żółtka ucieramy z cukrem na puszystą masę. Następnie dodajemy masło i dalej ucieramy.
Do masy dodajemy budyń i budyń w proszku, całość dokładnie mieszamy.
Na koniec dodajemy pianę ubitą z białek i pokrojone brzoskwinie z puszki.
Teraz mieszamy delikatnie.

Schłodzone ciasto trzeba rozwałkować i przełożyć na formę do pieczenia.
W tym miejscu można bardzo delikatnie posmarować powidłem.
Spód podpiekamy chwilkę żeby się ściął.
Na podpieczone ciasto wykładamy masę serową i wkładamy do piekarnika nastawionego na 180 st C.

Ciasto pieczemy ok godziny, pod koniec czasu delikatnie sprawdzamy patyczkiem.

W połowie pieczenia na wierzch ciasta nakładamy ubitą na sztywno pianę z 2 białek i cukru.

Ciasto po upieczeniu i wystudzeniu obficie posypujemy cukrem pudrem.


SMACZNEGO!!!

Komentarze

Nikt jeszcze nie skomentował. Bądź pierwszy !

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !