Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

UDKa w marynacie miodowo-musztardowej Z PIECZARKAMI

mic
2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ćwiartki z kurczaka 1 kg
miód 100 ML
muszatrda 6 ŁYZEK
ocet winny 3 ŁYZEK
sól i pieprz DO SMAKU
pieczarki 80 dag
majeranek do posypania
olej do smażenia 4 ŁYZKI

Przepis i sposób przygotowania na: UDKa w marynacie miodowo-musztardowej Z PIECZARKAMI

Kroki postępowania

1
pieczarki obieramy, kroimy w plasterki, podduszamy na oleju , doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Krok 1 - UDKa w marynacie miodowo-musztardowej  Z PIECZARKAMI foto
2
cwiartki myjemy, dzielimy na pół.

Robimy marynatę:
Łączymy ze sobą: miód, muszatardę, ocet, olej. Mieszamy. Dodajemy sól i pieprz. Dłonią lub pędzlem smarujemy dokładnie udka,

POsypujemy jeszcze majerankiem.


Wykładamy do blaszki, pieczemy w temp 200 stopni. Podlewamy pozostałą marynatą, można też wodą.
Krok 2 - UDKa w marynacie miodowo-musztardowej  Z PIECZARKAMI foto
3
Mięso przewracamy na drugą stronę. Pieczemy do momentu aż skórka będzie chrupiaca, mi taka najlepiej smakuje. Mięso powinno być zarumienione.
Krok 3 - UDKa w marynacie miodowo-musztardowej  Z PIECZARKAMI foto
4
Mięso wykładamy do miski.
Krok 4 - UDKa w marynacie miodowo-musztardowej  Z PIECZARKAMI foto
5
Posypujemy pieczarkami.
Krok 5 - UDKa w marynacie miodowo-musztardowej  Z PIECZARKAMI foto
6
Smacznego.
Krok 6 - UDKa w marynacie miodowo-musztardowej  Z PIECZARKAMI foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Botwinka 07.01.2014 11:23
Wyglądają apetycznie.
Rycerz
Rycerz 06.01.2014 20:11
Ciekawe połączenie smaków.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak