Sposób przygotowania

Podgrzaną śmietanę wkładam do 1,5 litrowego słoika i ubijam masło, potrząsając słoikiem aż oddzieli się maślanka od masła.

Wybieram ze słoika masło łyżką i oklepuję jednolitą masę.
Maślankę odlewam, masło zalewamy wodą i wyrabiamy łyżką kulę masła.

Wodę wylewamy a masło jeszcze wyrabiamy łyżka, by usunąć nadmiar wody.
Masła nie przechowujemy w lodówce, bo będzie twarde i będzie się kruszyć.

Komentarze

  • 4
    141751_bukiet_kwiatow_tulipany_wazon
    Opublikowano

    Henryka2

    Lubię swojskie masełko.
  • 0
    original
    Opublikowano

    gusia1000

    Takie swojskie masło ma całkiem inny smak, o wiele lepszy, niż ze sklepu.
  • 0
    100_3053
    Opublikowano

    Barbara40

    Och, wspanialosci.W czasach \"kryzysowych\", robilismy domowe maselko, cala rodzina sie angazowala.
  • 0
    original
    Opublikowano

    SyMiki

    takie jest najlepsze

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !