Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Swojskie masełko

2.0
(1)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

śmietana24% 4 kubki
sól

Przepis i sposób przygotowania na: Swojskie masełko

Podgrzaną śmietanę wkładam do 1,5 litrowego słoika i ubijam masło, potrząsając słoikiem aż oddzieli się maślanka od masła.

Wybieram ze słoika masło łyżką i oklepuję jednolitą masę.
Maślankę odlewam, masło zalewamy wodą i wyrabiamy łyżką kulę masła.

Wodę wylewamy a masło jeszcze wyrabiamy łyżka, by usunąć nadmiar wody.
Masła nie przechowujemy w lodówce, bo będzie twarde i będzie się kruszyć.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

SyMiki 16.11.2011 20:17
takie jest najlepsze
Barbara40 14.04.2011 16:34
Och, wspanialosci.W czasach \"kryzysowych\", robilismy domowe maselko, cala rodzina sie angazowala.
gusia1000 08.03.2011 15:05
Takie swojskie masło ma całkiem inny smak, o wiele lepszy, niż ze sklepu.
Henryka2 02.01.2011 20:19
Lubię swojskie masełko.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak