Sposób przygotowania

Z drożdży, małej ilości mąki, mleka i cukru przygotować rozczyn i postawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
Jaja utrzeć z cukrem, dodać do wyrośniętego rozczynu razem z przesianą mąką, ciepłym mlekiem i wanilią.

Wszystkie składniki dokładnie wymieszać, dodać tłuszcz, starannie ciasto wyrobić i odstawić do wyrośnięcia.
Wyrośnięte ciasto po wyjęciu na stolnicę lekko rozwałkować na grubość 1 cm, nadając kształt koła, a następnie pokrajać promieniście w równe trójkąty.

W środek podstawy każdego trójkąta nałożyć marmoladę i zwinąć, formując rogaliki.
Rogaliki położyć na wysmarowanej blasze do powtórnego wyrośnięcia przez 15 minut.

Wyrośnięte rogaliki posmarować rozmąconym jajem, wstawić do dobrze nagrzanego piekarnika, upiec na złoty kolor.

Komentarze

  • 2
    original
    Opublikowano

    gusia1000

    Świetne rogale.
  • 0
    original
    Opublikowano

    Natalia/tubisiek

    fajne te rogaliki :)
  • 2
    original
    Opublikowano

    Emilia22

    ciekawy przepis
  • 2
    original
    Opublikowano

    Emilia22

    ciekawy przepis
  • 2
    original
    Opublikowano

    Emilia22

    ciekawy przepis
  • 2
    no-image
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    super
  • 2
    no-image
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    super
  • 2
    no-image
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    pyszności
  • 2
    no-image
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    pyszności
  • 2
    no-image
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    pyszności
  • 0
    original
    Opublikowano

    Koper

    takie jak w dzieciństwie się jadło :)
  • 0
    wp_20160725_14_26_53_pro_li
    Opublikowano

    ZEWA

    robię podobnie
  • 0
    original
    Opublikowano

    czekoladka_m

    są pyszne!!!
  • 0
    original
    Opublikowano

    Smakosz6

    mniam

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !