Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Miodownik

3.0
(17)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto:
płynnego naturalnego miodu 3/4 szk
margaryny 3/4 kostki
jajko 2
Soda oczyszczona Prymat 2 łyżeczki
kwaśnej śmietany 12% 3 łyżki
białego cukru 3/4 szk
mąki pszennej typ 500 4 szk
masa
mleka 3,2% 2 szk
margaryny 3/4 kostki
białego cukru 3/4 szk
jajko 2
budynie waniliowe 2
cukru waniliowego 16 g
masy krówkowej o 200 g
masy krówkowej o 100 g
smaku orzechowym
słodkiej śmietany 18 % 1 szk
DODATKOWO:
platkow migdałowych 1 szk

Przepis i sposób przygotowania na: Miodownik

Kroki postępowania

1
CIASTO : Do jednej z misek przesiać mąkę, dodać cukier. Zimną margarynę zetrzeć do miski na tarce o grubych oczkach. Za pomocą miksera połączyć składniki. Potem do drugiej i mniejszej miski wbić jajka, wlać miód, dodać pozostałe składniki czyli śmietanę, sodę i mikserem wymieszać. Płynne składniki przelać do miski z wymieszaną mąką i miksować aż się lekko wszystko połączy w grudkowe ciasto. Masę wyłożyć na stolnicę lub blat i zagnieść gładkie ciasto.
Krok 1 - Miodownik foto
2
Podzielić ciasto na 3 równe części. Każdą z nich wałkować na placki o wymiarach 20 x 29 cm najlepiej na przyciętych pod wymiar papierach do pieczenia ( to ułatwi pracę ). Ciasto razem z papierem przełożyć do blaszki o wymiarach 20 x 29 cm i upiec każdy placek osobno w piekarniku nagrzanym do 180 stopni prze 15 minut każdy. Ze wszystkich placków po upieczeniu zdjąć papiery a same placki wystudzić na ściereczce. Płatki migdałowe uprażyć na patelni i przesypać do miseczki.
Krok 2 - Miodownik foto
3
MASA : Do średniego garnka wlać mleko, dodać margarynę, cukier i obie masy i zagotować. Od czasu do czasu mieszać aby masy krówkowe się rozpuściły. Do innego naczynia wlać śmietanę, wbić jajka wsypać cukier waniliowy i budynie i dokładnie wymieszać aby nie było grudek. Do gotującego się mleka wlać masę z naczynia i energicznie mieszając ugotować budyń.
Krok 3 - Miodownik foto
4
PRZEŁOŻENIE : Pierwszy placek położyć w blaszce w której się placki piekły. Na ten placek wyłożyć część gorącej masy, rozsmarować ją po powierzchni placka i przykryć drugim. Czynność powtórzyć.
Krok 4 - Miodownik foto
5
Resztę masy rozsmarować na trzecim placku i posypać uprażonymi płatkami migdałowymi. Ciasto schłodzić i wstawić do lodówki na kilka godzin do związania się ciasta aby placki lekko nasiąkły. Kroić najlepiej w kostkę.
Krok 5 - Miodownik foto

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

everay 06.01.2014 12:55
super apetyczne ciasto:)
norweska20 06.01.2014 12:49
smakowite te ciasto, jadłam więc polecam
Marta1986 06.01.2014 12:33
smaczne słodkości
iwi 06.01.2014 12:16
Ekstra ciacho

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak