Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Jajka po wiejsku

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jajko 10 szt
mąka kukurydziana 10 dag
cebula 2 szt
mąka pszenna 20 dag
czosnek ząbki 3 szt
olej 2 łyżki
koncentrat pomidorowy 6 łyżek
sól do smaku
papryczka chili 2 szt
ser żółty 30 (tarty)

Przepis i sposób przygotowania na: Jajka po wiejsku

Całą mąkę wymieszać ze szczyptą soli, wsypać do miksera, dolać 1/2 szklanki wody i wyrobić ciasto. Odłożyć na godzinę w chłodne miejsce. Z ciasta uformować 10 kulek. Rozwałkować na cienkie placki. Smażyć po minucie z każdej strony na patelni posmarowanej tłuszczem.
Na oleju zeszklić krążki cebuli, dodać posiekany czosnek i papryczkę chilli, usmażyć. Połączyć z koncentratem, przyprawić.
Upieczone placki ułożyć natłuszczonych blaszkach, przykryć farszem, na każdy placek wbić po jajku i posypać startym serem. Piec 15 minut w temp 170 stopni.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Seba 18.04.2012 08:06
pycha
olkaaa 12.03.2012 07:57
mniam
Łukasz15 24.01.2012 00:09
super
iwona332 15.09.2010 21:52
super
Monika193
Monika193 11.09.2010 10:43
fajne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak