Sposób przygotowania

Oddzielic zóltka od bialek. Ubic bialka z odrobina soli na sztywno, nastepnie dodac cukry i dalej ubijac. Dodac zóltka i aromat, delikatnie ale dokladnie wymieszac, najlepiej drewniana lyzka. Make przesiac z proszkiem, dokladnie wymieszac z kakao i dodawac do jajek stopniowo, caly czas mieszajac. Forme do pieczenia natluscic i posypac maka (tortownica o srednicy 26cm). Wstawiamy do nagrzanego piekarnika (200) i pieczemy w 180-190 stopniach przez 25-30 minut. Po upieczeniu, wyjmujemy z piekarnika, odstawiamy do ostygniecia, przewracamy forme z biszkoptem \'\'do gory nogami\'\' i ostroznie wyjmujemy placek. Robimy poncz - wode lekko podgrzewamy, rozpuszczamy w niej cukier i dodajemy dok z cytryny (mozna dodac 1-2 lyzki wódki). Biszkopt kroimy wszerz na pol, tak aby powstaly dwa placki jednakowej wielkosci i nasaczamy równomiernie za pomoca lyzki, przygotowanym ponczem. Mase ajerkoniakowa przygotowujemy wg opisu na opakowaniu i dzielimy na pól. Banany kroimy w ok 0,5cm(lub troszke wieksze) krazki i skrapiamy dokladnie sokiem z cytryny. Dzem lekko podgrzewamy (jezeli sa problemy z rozsmarowaniem) i smarujemy nim pierwszy, spodni placek. Na dzem ukladamy banany, ktore smarujemy warstwa masy ajerkoniakowej ( nie dotykajac do brzegu, tak ok 1 cm od brzegu). Przykrywamy drugim biszkoptem (gladka czescia na wierzch), smarujemy cienka warstwa masy, ukladamy pozostale banany i dekorujemy pozostala masa (uzylam zestawu do dekoracji tortów). Schladzamy w lodówce i przechowujemy w chlodnym, ciemnym miejscu. Jako poncz, mozna dodac syrop z brzoskwin lub ananasa z puszki.

Komentarze

  • 2
    no-image
    Opublikowano

    Lidia11

    super masz talent wygląda apetycznie
  • 5
    no-image
    Opublikowano

    justyna111

    wypróbuję
  • 0
    edyta14
    Opublikowano

    wedith1

    Jejku! Boski!
  • 3
    original
    Opublikowano

    SmacznaPyza

    cudeńko!
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    katarzynka455

    super
  • 0
    original
    Opublikowano

    agnieszka189

    bardzo smakowity
  • 1
    no-image
    Opublikowano

    wiola28a

    super
  • 0
    original
    Opublikowano

    Motorek

    smaczny
  • 0
    original
    Opublikowano

    caroline1983

    takie połączenie składników to musi byc super
  • 0
    14344131_1175334835846825_6586112930612941972_n
    Opublikowano

    Ewa104

    Świetny i wizualnie i smakowo.Bardzo lubię ciacha z bananami.
  • 0
    original
    Opublikowano

    ewaa

    wygląda bosko :)
  • 0
    original
    Opublikowano

    eli_555

    pycha torcik
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    Adamorek

    ładny
  • 0
    original
    Opublikowano

    czekoladka_m

    Z bananami nigdy nie łączyłam ajerkoniaku, ale pomysł super!! Na pewno zrobię chłopakom:)
  • 0
    original
    Opublikowano

    Grażyna13

    Pyszny przepis :)

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !