Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

seromakowiec świąteczny

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

żółtko jajek 2 szt
masło 12,5 dkg
mąka 1 1/2 szkl
proszek do pieczenia 1/2 łyżeczki
cukier 2 łyżki
masa makowa 1 szt
masło 20 dkg
bakalie
mąka 1/2 szkl
jajko 4 szt
żółtko jajek 2 szt
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
skorka starta z pomarańczy 1 szt
jajko 3 szt
żółtko jajek 2 szt
mąka ziemniaczana 5 łyżek
kasza manna 5 łyżek
cukier 1/2 szkl
twaróg 1 (mielony)

Przepis i sposób przygotowania na: seromakowiec świąteczny

Z pierwszych składników - 2 żółtka do 2 łyżki cukru zagniatamy ciasto i wykładamy na blaszkę. Masę makowa z puszki ucieramy z masłem 2 żółtkami 4 jajami, 1/2 szkl mąki i proszkiem do pieczenia na koniec mieszany jeszcze z bakaliami. 3/4 masy przekładamy na blaszkę wyłożona ciastem. Twaróg zmiksować z cukrem ( 1/2 szkl), 2 żółtkami oraz 3 jajami, dodać kasze manną, mąkę ziemniaczaną oraz skórkę pomarańczową. Masę serową wyłożyć na mak, na ser zaś resztę 1/4 masy makowej . Piec ok 70 min.
Udekorować wg uznania.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Noruas 28.02.2014 01:51
pyszne ciasto
fotoviderek 24.01.2014 12:49
Takie ciacho lubię :)
Megg 04.01.2014 19:44
wyśmienite ciasto
ppaulina 03.01.2014 16:15
na pewno pyszny
dodi 03.01.2014 14:18
pięknie wygląda

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak