Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Frittata ze szpinakiem i kurczakiem

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

jaja 3-4
ząbki czosnku 2 zabki
średniej cebuli 1/2
duzej papryki 1/2
podwójna, mniejsza pierś z kurczaka
świeżego szpinaku 250 g
jogurt naturalny 2 lyzki
oliwa 2 lyzki

Przepis i sposób przygotowania na: Frittata ze szpinakiem i kurczakiem

Szpinak umyc, odkroic ogonki i drobno pokroic. Jaja dobrze rozklocic i wymieszac z jogurtem. Piersi umyc, odkroic zylki i tluszcz, pokroic na bardzo male kawaleczki, posypac solidnie przyprawa kebab-gyros, wymieszac i odstawic do lodowki na godzine. Cebule, papryke i czosnek obrac i umyc. Czosnek pokroic na male kosteczki lub przecisnac przez praske. Cebule i papryke kroimy w drobna kosteczke. Na patelni rozgrzewamy 2 lyzki tluszczu i wrzucamy piersi, cebule i papryke, przyprawiamy pieprzem i sosem sojowym, smazymy, czesto mieszajac, gdy juz skladniki bede miekkie, dodajemy czosnek, chwile smazymy i doprawiamy do smaku. Na patelni rozgrzewamy lyzke tluszczu, wrzucamy czosnek, po chwili dodajemy szpinak, ktory posypujemy vegeta (delikatnie), mieszamy i odparowujemy szpinak z nadmiaru wody. Nie ma potrzeby natluszczania formy. Do formy wkladamy podsmazone piersi z kurczaka z warzywami, nastepnie ukladamy na tym szpinak i polewamy jajami z jogurtem ( w zaleznosci od tego, jak doprawilismy kurczaka i szpinak, mozna dodac do jajek troche soli, pieprzu, papryki). Wierzch mozna udekorowac, np papryka. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w 200 stopniach przez ok 30-35 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

alaaa 02.08.2013 09:59
szpinak i kurczak to smaczne połączenie
Renata22 16.01.2012 17:00
smakowitośc
angelika14 04.06.2011 09:57
pychota zjadłbym taką z przyjemnością
caroline1983 11.05.2011 22:00
Pięknie udekorowana :)
agnieszka189 16.02.2011 10:04
rewelacyjna
stokrotka 07.12.2010 19:47
może spróbujemy, zapowiada się smacznie
wedith1 08.10.2010 08:51
Przekonałam się w końcu do szpinaku:) Przepis bardzo apetyczny!
Anula1 07.10.2010 15:15
Super potrawa.do ulubionych:)
eli_555 21.09.2010 23:10
pycha

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak