Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Banana cake

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąki pszennej 250 g
cukru krysztalu lub pudru (ok pol szklanki, 1/4szkl. na ciasto i 1/4 na beze), 100 g
masła lub margaryny 125 g
proszku do pieczenia 1/2 lyzeczki
cukru wanilinowego 1 lyzeczka
żółtko jajek 1
szczypta soli 2
sok z 3 sredniej wielkosci cytryn
białko 4
dżem kwaśny 200 g
wiórki kokosowe 100 g

Przepis i sposób przygotowania na: Banana cake

Make przesiewamy z proszkiem, dodajemy 1/4 szklanki cukru, miekkie maslo, zóltko, cukier wanilinowy i szczypte soli, wyrabiamy ciasto, owijamy w folie i wstawiamy na ok 40 minut do lodówki. Tortownice ( srednica 26cm), wykladamy papierem do pieczenia lub smarujemy maslem i posypujemy maka, ukladamy, a raczej ciskamy w nia ciastoi nakluwamy w wielu miejscach widelcem, wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 30 minut w temp. 200 stopni. Banany obieramy ze skorki i kroimy wszerz na ok 2,5-3cm-owe \'\'walki\'\', po czym skrapiamy sokiem z 1 cytryny. Kawalki bananów ustawiamy pionowo, jeden obok drugiego, na lekko cieplym (nie goracym) placku. Bialka (najlepiej z lodówki), ubijamy ze szczypta soli na sztywno, po czym dodajemy 1/4 szklanki cukru i ponownie ubijamy. Dodajemy 100g wiorek kokosowych do bialek i delikatnie mieszamy. Dzem dobrze mieszamy z sokiem wycisnietym z 2 cytryn i rozkladamy na dziurki miedzy czastki bananow. Na wierzch kladziemy ubite bialka z kokosem, ale tak, aby nie dotykaly ode brzegów ciasta. Chodzi o to, aby beza ladnie wygladala na wierzchu i nie rozplywala sie po bokach. Na wierzchu bezy mozna narysowac wzorek np z soku. Piekarnik rozgrzac do 220 stopni i zapiekac ciasto w temp. 200 stopni przez 15 minut, uwazajac aby nie spiec za mocno bezy. Po upieczeniu kruchy placek z ciasta, nasaczy nam sie cytrynowym dzemem, dzieki czemu jest mieciutki i smaczny. Ciasto jest dosc lekkie, slodkie i smaczne

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Smakosz6 27.11.2011 11:16
mniam
Teresa19 02.11.2011 20:30
super przepis
LuKaSz4761 15.10.2011 07:48
super przepis na pewno skorzystam pozdrawiam
wiola28a 28.09.2011 14:17
Fajne ciacho
eli_555 31.03.2011 22:47
pycha ciacho
katarzyna124 28.11.2010 10:20
pysznie się zapowiada:)
SmacznaPyza 12.11.2010 21:19
bardzo mi się podoba, zjadłabym kawałeczek :-)
Lidia11 12.09.2010 14:52
pychotka
Ewa104 29.08.2010 19:36
U Sarenki jak zwykle bananowo i przepysznie!
wedith1 18.08.2010 10:24
ŚWIETNE CIASTO!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak