Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Chicken liver Pie

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Farsz watróbkowy:
świeżej wątróbki drobiowej 700 g
duże cebule 3
pieczarek 250 g
puszka obranych i pokrojonych pomidorów 400 g
koncentratu pomidorowego 3-4 lyzki
wieksze zabki czosnku 2
mąki pszennej 1-2 lyzki
sól, pieprz, Przyprawa uniwersalna kucharek., sos sojowy, papryka, oregano, troche soku z cytryny, lyzeczka cukru, chilli
puree
duze garści starkowanego, żółtego sera 2
krojonej marchewki z puszki 200 g
sól, pieprz, odrobina galki muszk, i curry, papryka
purée ziemniaczane 2,5 szklanki
śmietana 18-procentowa 150-200 ml
oliwa 3 lyzki

Przepis i sposób przygotowania na: Chicken liver Pie

Wątróbkę moczymy w zimnej wodzie, kilkakrotnie ja zmieniając, do momentu, az woda będzie czysta, nastepnie odsaczamy, osuszamy recznikiem papierowymi kroimy na drobne czesci. Cebule, czosnek i pieczarki obieramy, cebule myjemy i kroimy na pólpiórka, pieczarki na pólplastry, a czosnek przeciskamy przez praske. Na patelni rozgrzewamy olej i szklimy cebule, po czym odsaczamy ja (w miare możliwości) z tluszczu i przekladamy do rondla. W razie potrzeby dolewamy odrobine oleju na patelnie i wrzucamy pieczarki, odparowujemy i przekladamy do rondla. Pokrojona wątróbkę, posypujemy maka, delikatnie mieszamy i wrzucamy na rozgrzany olej ( w razie potrzeby dolac wiecej tluszczu), smażymy wątróbkę, do momentu az zacznie zmieniac kolor, po czym dodajemy pomidory, koncentrat pomidorowy, czosnek, wszystkie przyprawy, mieszamy i przekladamy do rondla, w którym znajduja się pozostale składniki. Zagotowujemy farsz, i dusimy, do momentu, kiedy wszystkie składniki będą miękkie i ugotowane. Trwa to ok. 10-13 minut. Do natłuszczonej formy wkladamy warstwe farszu z watróbka. Marchewke z puszki odsaczamy z zalewy i zostawiamy kilka kawalków do dekoracji. Puree wrzucamy do miski (ziemniaki można lekko podgrzac, ja dodaje jeszcze cieple, świeżo przygotowane puree), dodajemy śmietanę (lub jogurt), duza garść tartego sera, przyprawy i dobrze mieszamy, do polaczenia się składników. Na koniec wrzucamy marchewke i delikatnie mieszamy. Gotowe puree kładziemy partiami na wierzch farszu i delikatnie rozsmarowujemy do wyrównania powiechrni. Na koniec dekorujemy marchewka, posypujemy pozostałym żółtym serem i wstawiamy do dobrze nagrzanego piekarnika na ok. 15-20 minut. Temperatura pieczenia to 200-220 stopni. Na 5 minut przed zakonczeniem pieczenia, najlepiej jest podwyższyć temp. do 220, aby podrumienic nieco nasza zapiekanke. Mozna dac nieco wiecej sera na wierzch zapiekanki, jego smak bedzie wtedy bardziej wyczuwalny

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

smakoszek 09.10.2011 09:21
bardzo ciekawe danie
eli_555 03.06.2011 23:20
Pracochłonne ale pyszne.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak