Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Cykoria zapiekana z szynką

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

cykorie 1 kg
szynka gotowana 25 dag
boczek wędzony 15 dag
mleko 2 szklanki
mąka 3 łyżki
żółtko jajek 1 szt
Czosnek suszony Prymat 1 łyżeczka
natka pietruszki 2 łyżki
cukier do smaku
sól do smaku
pieprz do smaku
ser żółty 3 (tarty)

Przepis i sposób przygotowania na: Cykoria zapiekana z szynką

Cykrie umyć i dokładnie oczyścić. Wrzucić do wrzącej osolonej wody z dodatkiem cukru i obgotować by były lekko twardawe. Boczek pokroić w kostkę, 3/4 rozłożyć na dnie żaroodpornego naczynia, na boczku ułożyć cykorię owiniętą w plasterki szynki. Mleko zagotować, wsypać mąkę i mieszać intensywnie do zagotowania. Gdy sos zgęstnieje odstawić i wymieszać z żółtkiem, przyprawić solą , pieprzem i czosnkiem granulowanym. Przygotowanym sosem zalać półmisek z cykrią, posypać reszta boczku i utartym żółtym serem. Zapiec potrawę w nagrzanym piekarniku ok 15 minut. Podawać na gorąco posypane natkę pietruszki.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

M. Monroe 28.12.2012 00:11
brzmi kusząco
Motorek 14.12.2012 08:41
fajne
Małgosia6 08.11.2011 08:44
super danie
RenataZ-et 27.08.2010 09:47
Koniecznie spróbuj Moniu, na prawdę warto!
Monika193
Monika193 27.08.2010 09:43
dobre?

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak