Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pasztet drobiowy ze śliwką

4.0
(25)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

kurczaki z podrobami 2 szt ok.2,5-3 kg
jeśli są bez dokupic wątróbkę 300-400 g
włoszczyzna
śliwki suszone 5-6 szt
sól do smaku
cebula 2 szt
masło do smażenia
czosnek 1-2 ząbki
jajko 2 szt
bułka czerstwa 1 szt
Pieprz czarny mielony Prymat do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Pasztet drobiowy ze śliwką

Kroki postępowania

1
1.Kurczaki podzielić na mniejsze cześci, włożyć do dużego garnka, dodać serca i żołądki, włoszczyznę, cebulę opalić na ogniem, całość zalać zimną wodą i gotować na malutkim ogniu jak na rosół, pod koniec posolić;
2.Wątróbke oczyścić, osuszyć. Drugą cebulę pokroić w piórka; Na patelni roztopić 2 łyżki masła dodać cebulkę,czosnek chwile podsmażyć poczym dodać wątróbke i smażyć ok. 15 minut. Po tym czasie odstawić do wystudzenia;
Krok 1 - Pasztet drobiowy ze śliwką foto
2
3.Ugotowane mięso z kurczaka* wyjąć z rosołu i wystudzić, po czym obrać z kości. Mięso i skóry zostawić, kości wyrzucić. Czerstwą bułkę zalać rosołem i odstawić na pół godziny do namokniecia; Sliwki zalać gorącą wodą i również odstawić do namoknięca;
4. Mięso, żołądki,serca, wątróbke z cebulą, namoczoną bułkę, kawałek selera, jedną pietruszkę i marchewkę z rosołu, przepuścić razem 2 razy przez maszynkę o najmniejszych oczkach;
5.Do masy mięsnej dodać 2 żółtka ( białek nie wyrzucać), tłuszcz z zebrany z rosołu,doprawić solą i pieprzem do smaku, wyrobić najlepiej reką podlewając odrobiną rosołu na puszystą masę.
6.Ubić białka ze szczyptą soli na sztywno; Dodać do masy pasztetowej i delikatnie wymieszać;

*Rady/uwagi: jeśli drób miał mięso bardzo suche, tak jak np. kury wychowane na wsi u gospodarza, wtedy dokręcić jeszcze 100-200 g boczku
Krok 2 - Pasztet drobiowy ze śliwką foto
3
7.Keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia, wyłożyć połowę masy pasztetowej, śliwki osuszyć i ułożyć na środku rząd z owoców, przykryć resztą masy pasztetowej. Piec 50-60 minut w 180 stopniach.Przed podaniem dokładnie schłodzić;
Krok 3 - Pasztet drobiowy ze śliwką foto
4
Smacznego!
Krok 4 - Pasztet drobiowy ze śliwką foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Malgorzata549 10.07.2015 09:53
pyszności :)
magduś83 20.06.2014 14:15
jejku poproszę kawałek wygląda tak apetycznie
Ada-Gaba 23.04.2014 14:03
apetyczny pasztet, domowy najsmaczniejszy
Bernadeta1 07.04.2014 19:49
bardzo lubię taki pasztet
Kuchenka 25.02.2014 18:02
apetyczny jest i w dodatku domowy:)
sylwunia
sylwunia 08.02.2014 20:48
świetnie pasuje ta sliwka w środku pasztetu
gosia56 06.01.2014 11:03
super pasztet
elka72 02.01.2014 11:16
Pychotka :)
Mniam 02.01.2014 09:08
Narobiłaś mi smaka z tym pasztetem.
Edith85 02.01.2014 08:02
wygląda smakowicie
Kolorowa 01.01.2014 20:16
bardzo ładny pasztet
Barbara13 01.01.2014 19:48
piękny i apetyczny pasztecik:),zabieram przepis :)
Renata22 01.01.2014 19:35
jak ładnie wygląda!
Barbara/zuza22_85 01.01.2014 18:59
bardzo smaczny
kasienka23 01.01.2014 18:59
wspaniały pasztet, zmierzam taki w najbliższym czasie zrobić!
cukiereczek 01.01.2014 18:52
smaczny,domowy pasztet
paulina2157 01.01.2014 18:43
apetyczny pasztecik

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak