Sposób przygotowania

Barszczyk czerwony

Grzyby gotujemy w tej samej wodzie, co się moczyły do miękkości obrane i rozdrobnione buraki, włoszczyznę, przyprawy gotujemy przez 25 minut. Ostudzić wystudzony wywar cedzimy przez sito, dodajemy przecedzony wywar z grzybów, kwas buraczany. Ciasto z podanych składników zagniatamy ciasto. Farsz grzyby ugotowane w wywarze, przepuścić przez maszynkę. Cebulę, obieramy, drobniutko siekamy i szklimy na złoty kolor na maśle. Grzyby łączymy z cebulą i trochę razem podsmażamy. Dodajemy do grzybów, bułkę tartą, sól i pieprz, mieszamy. Na posypanej mąką stolnicy, rozwałkujemy 2 cienkie placki. Kroimy w kwadraty, na środku kładziemy farsz, składamy po przekątnej i zlepiamy boki trójkąta. 2 rogi powstałego trójkąta łączymy i zawijamy wokół palca. Uszka gotujemy we wrzącej i osolonej wodzie, od wypłynięcia uszek na wierzch, gotujemy ok. 4 minut. Uszka podajemy zalane gorącym barszczykiem. Doprawiamy do smaku, solą, pieprzem, cukrem i sokiem z cytryny.

Komentarze

  • 0
    original
    Opublikowano

    gusia1000

    Lubię tą zupę.

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !