Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Wigilijny barszczyk z uszkami

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

buraki czerwone 1,5 kg
Bułka tarta klasyczna Prymat 2 łyżki
masło 1 łyżka
cebula 1 szt
włoszczyzna 1/2 pęczka
sól
pieprz
Liść laurowy suszony Prymat
cukier
ziele angielskie
kwas buraczany 1,5 szkl
sok z 1 cytryny
Ciasto:
mąka 1 szkl
żółtko jajek 1 szt
olej 1 łyżka
mąka do podsypania stolnicy
woda 1/2 (ciepła)
grzyby suszone 6 namoczone w letniej, przegotowan

Przepis i sposób przygotowania na: Wigilijny barszczyk z uszkami

Barszczyk czerwony

Grzyby gotujemy w tej samej wodzie, co się moczyły do miękkości obrane i rozdrobnione buraki, włoszczyznę, przyprawy gotujemy przez 25 minut. Ostudzić wystudzony wywar cedzimy przez sito, dodajemy przecedzony wywar z grzybów, kwas buraczany. Ciasto z podanych składników zagniatamy ciasto. Farsz grzyby ugotowane w wywarze, przepuścić przez maszynkę. Cebulę, obieramy, drobniutko siekamy i szklimy na złoty kolor na maśle. Grzyby łączymy z cebulą i trochę razem podsmażamy. Dodajemy do grzybów, bułkę tartą, sól i pieprz, mieszamy. Na posypanej mąką stolnicy, rozwałkujemy 2 cienkie placki. Kroimy w kwadraty, na środku kładziemy farsz, składamy po przekątnej i zlepiamy boki trójkąta. 2 rogi powstałego trójkąta łączymy i zawijamy wokół palca. Uszka gotujemy we wrzącej i osolonej wodzie, od wypłynięcia uszek na wierzch, gotujemy ok. 4 minut. Uszka podajemy zalane gorącym barszczykiem. Doprawiamy do smaku, solą, pieprzem, cukrem i sokiem z cytryny.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 07.03.2011 08:15
Lubię tą zupę.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak