Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ryba w żurawinowo-chlebowej panierce z sałatką brokułową z pesto

3.0
(11)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

musztarda węgierksa 1 łyżeczka
śmietana 18 proc 1 łyżka
sól
pieprz
sok z cytryny
koperek garść
olej rzepakowy
duży brokuł 500 g
pistacje obrane 2 duże garście
olej rzepakowy 4 łyżki
sól
pieprz
żurawina
żurawina
filet z dorsza 600 g
pesto 2 pistacjowe
chleb orkiszowy 3 kromki
ser żółty 2 (tarty)

Przepis i sposób przygotowania na: Ryba w żurawinowo-chlebowej panierce z sałatką brokułową z pesto

Rybę porcjujemy na zgrabne kawałki, skrapiamy sokiem z cytryny i delikatnie solimy. Naczynie do zapiekania smarujemy za pomocą pędzelka olejem. Układamy w nim rybę- skórką do dołu.


Chleb - najlepiej jakby był dwu-trzydniowy- kroimy w drobną kostkę, dodajemy do niego straty ser żółty. Żurawinę bardzo drobno siekamy i dodajemy do chleba. Całość solimy i pieprzymy. W misce łączymy śmietanę z musztardą, doprawiamy solą. Rybę smarujemy sosem śmietanowo-musztardowym. Na sos wykładamy drobno posiekany koperek. Na koperek- dość obficie- panierkę chlebową. Całość skrapiamy delikatnie olejem rzepakowym. Zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, 15-20 minut, termoobieg. Rybę przed podaniem posypujemy świeżym koperkiem, serwujemy z sałatką brokułowo-żurawinową.





Sałatka- Brokuła myjemy, porcjujemy na zgrabne różyczki i blanszujemy w osolonym wrzątku z łyżeczką cukru. Brokuł powinien być al dente. Tak przygotowane różyczki brokuła przekładamy do miski. W miseczce łączymy pesto ( najlepiej pistacjowe- wystarczy zblendować dwie garście obranych pistacji, pęczek pietruszki, kilka liści bazyli, 3-4 suszone pomidory, ząbek czosnku, dolać odrobinę oleju rzepakowego i doprawić solą) z olejem rzepakowym, doprawiamy solą i pieprzem. Brokuła polewamy sosem z pesto, posypujemy posiekaną żurawiną i posiekanymi pistacjami. Smacznego! Sałatka jest świetna zarówno na ciepło jak i na zimno.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Grazyna0211 10.05.2017 16:44
ciekawe danie
Mniam 31.12.2013 16:00
Bardzo pomysłowo przyrządzona ryba.
babajaga1969 31.12.2013 13:54
smaczny, wymyślny sposób na rybę
Rycerz
Rycerz 31.12.2013 13:33
Ciekawe połączenie smaków.
kasiaw 31.12.2013 13:14
pyszne danie
usmiech 31.12.2013 12:58
ciekawy przepis
Marta11 31.12.2013 12:57
pyszna rybka

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak