Sposób przygotowania

Soczewice zalac zimna woda, ok 2 cm ponad powierzchnie ziaren i moczyc przez ok 20 min, po czym dobrze przeplukac, az woda bedzie czysta. Zagotowac rosól i wrzucic pokrojona w kostke cebule, pokrojona w polpaski marchewke i pietruszke, pokrojona w plastry lodyge selera oraz lisc laurowy. Gotowac ok 20 min na malym ogniu, po czym dodac groszek, soczewice,pól duzego, ktorego kroimy na plasterki, dodac ok lyzeczke papryki i pomidory i gotowac na niewielkim ogniu przez ok 10-15 minut, tuz przed zakonczenim dodac pokrojony w cienkie slupki lub kosteczke czosnek, doprawic, zagotowac. Mozna dodac przecier pomidorowy, tuz przed zakonczeniem gotowania i zagotowalac.Mozna dodatkowo podawac z ziemniakami, ryzem lub makaronem. Zawsze robie geste zupy i ta podawalam w pierwotnej wersji, bez dodatków.

Komentarze

  • 2
    wp_20160725_14_26_53_pro_li
    Opublikowano

    ZEWA

    Pycha
  • 0
    original
    Opublikowano

    eli_555

    Ale pychotka
  • 2
    original
    Opublikowano

    SmacznaPyza

    bardzo lubię takie zupy!
  • 0
    original
    Opublikowano

    FAFIK

    Z soczewicą jeszcze nie jadłem, ale wygląda super
  • 0
    original
    Opublikowano

    caroline1983

    uwielbiam soczewicę ale w takiej wersji jeszcze jej nie jadłam
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    kanu83

    świetna zupka
  • 0
    original
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    super
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    maciek7

    pycha
  • 1
    original
    Opublikowano

    Rybciia

    smaczna :-)
  • 0
    original
    Opublikowano

    Klausia

    ciekawa wersja :)
  • 0
    original
    Opublikowano

    Stenka

    bardzo lubie taką

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !