Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Biszkopt z masą budyniowo-jabłkową

3.0
(13)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Biszkopt
jajko 4 sztuki
kakao 2 łyżki
mąka 1/2 szklanki
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
olej 1 łyżka
masa
mleko 1,5 szklanki
budyń waniliowy 1 opakowanie
mąka 1 łyżka
żółtko jajek 2 sztuki
cukier 1/4 cukier
margaryna 160 gram
jabłka 3 sztuki
cukier 3 łyżki
sok z cytryny 3 łyżki
cukier waniliowy 1/2 szklanki

Przepis i sposób przygotowania na: Biszkopt z masą budyniowo-jabłkową

Kroki postępowania

1
Biszkopt: Białka oddzielić od żółtek. Mąkę przesiać razem z proszkiem i kakao. Wymieszać. Białka ubić na sztywno. Dodać cukier cały czas ubijając. Następnie dodawać po 1 żółtku cały czas ubijając. Następnie partiami dodawać suche składniki i mieszać drewnianą łyżką. Przelać do tortownicy i piec około 35-50 minut w 180 do tzw. suchego patyczka. Ostudzić i zostawić na noc.
Krok 1 - Biszkopt z masą budyniowo-jabłkową foto
2
Masa: Jabłka obrać i pokroić na małe kawałki. Przełożyć do rondelka, dodać sok z cytryny i podprażyć jabłka. Gdy większość się rozpadnie dodać cukier i gotować jeszcze 1-2 minuty aż cukier się rozpuści. Zdjąć z ognia i ostudzić.
Krok 2 - Biszkopt z masą budyniowo-jabłkową foto
3
W misce utrzeć żółtka z cukrem na jasną puszystą masę ( mikserem). Dodać proszek budyniowy, mąkę i ½ szklanki mleka i także zmiksować. Resztę mleka zagotować. Do wrzącego mleka dodać mieszankę i mieszać tak długo aż budyń zgęstnieje. Ostudzić. Mikserem utrzeć margarynę na puszystą masę. Następnie dodawać po 1 łyżce budyniu i jabłek i krótko mieszać aż składniki się połączą.
Krok 3 - Biszkopt z masą budyniowo-jabłkową foto
4
Wykonanie: Biszkopt rozkroić na pół ( wzdłuż). Pierwszy krążek położyć na talerz nałożyć połowę kremu i rozsmarować. Przykryć drugim kawałkiem biszkoptu i rozsmarować resztę kremu. Ułożyć gwiazdki z czekolady. Schłodzić około 2-3 godziny. Smacznego!
Krok 4 - Biszkopt z masą budyniowo-jabłkową foto

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

AnielskaSlodycz 05.01.2014 18:29
świetny biszkopt bardzo apetycznie wygląda i smakuje zapewne.
lara 02.01.2014 17:54
warte wypróbowania
monikaT83 30.12.2013 16:16
bardzo dziękuję:) tylko warstwy ciągle nie równej wielkości ciągle nad tym pracuje:)
ssylwiaa 30.12.2013 00:17
apetyczne ciacho ;)
norweska20 29.12.2013 22:43
ciasto wyszło przepięknie
kasiaw 29.12.2013 22:40
smakowicie wygląda
Niki22 29.12.2013 22:23
pysznosci :)
migotka28 29.12.2013 22:05
wspaniale wyglada
2milutka 29.12.2013 22:00
smaczny wypiek:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak