Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Krupnik na żeberkach

5.0
(56)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

woda 3 litry
żeberka 300 g
marchew 2 sztuki
korzeń pietruszki 1 sztuka
ziemniaki 3 sztuki
kasza jęczmienna 1/2 szklanki
ziele angielskie 4 ziarenka
Liść laurowy suszony Prymat 3 sztuki
Majeranek suszony Prymat 1 łyżeczka
sól, pieprz do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Krupnik na żeberkach

Do wody wkładamy podzielone na części żeberka wraz z zielem angielskim, liściem laurowym i majerankiem. Całość zagotujemy i trzymamy na średnim ogniu ok. 20 minut. Po tym czasie dodajemy pokrojoną marchewkę i pietruszkę. Gotujemy przez ok. 15 minut. Kaszę jęczmienną należy przepłukać zimną wodą, dodać do zupy i gotować ok. 15 minut. Po tym czasie ziemniaki pokrojone w kostkę wrzucamy do wywaru. Gotujemy do momentu aż zmiękną (ok. 15-20 minut). Zupkę doprawiamy do smaku. Wyjęte mięso możemy podzielić na mniejsze części i dodać do zupy.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ola1984 19.02.2014 09:09
Pyszny krupnik.
paulina2157 11.01.2014 11:35
na żeberkach nie robie chętnie spróbuję
patryska76 29.12.2013 17:00
Moja ulubiona zupa ;-)
Rycerz
Rycerz 29.12.2013 15:43
O krupnik, mniam mniam.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak