Sposób przygotowania

Margaryne podzielic na mniejsze czesci i rozmiękczyć ( można na 20 sek podgrzac w mikrofali). Trzy łyżeczki kawy rozpuszczalnej (dobrej jakości) rozpuścić w 2 lyzeczkach goracej wody z dodatkiem 1 czubatej lyzeczki cukru pudru. Make przesiac z proszkiem do pieczenia i cukrem wanilinowym. Margaryne utrzec z cukrem pudrem na gladka, puszysta mase, miksowac dalej, dodając po jednym żółtku. Nastepnie dodawac do masy make – stopniowo, po jednej łyżce i zmiksowac do jednolitego polaczenia się składników. Ubic bialka na sztywno, ze szczypta soli i 3 lyzkami cukru pudru. Bialka połączyć używając miksera, z pozostałym ciastem, dodac aromat waniliowy. Forme do wienca, wysmarowac tluszczem i posypac maka. Do formy wlac 2/3 masy ciasta, a pozostale 1/3 dokladnie wymieszac z rozpuszczona kawa i aromatem rumowym. Mase z kawa, wlewac przez srodek jasnego ciasta, miedzy kominem, a zewnetrzna czescia formy, tworząc okrag dookoła komina. Nastepnie lekko wymieszac obie masy widelcem lub lyzka. Wstawic do nagrzanego piekarnika i piec 45 minut w 180 stopniach. Wyjac i ostudzic. Ciasto dobrze jest zrobic wieczorem, ponieważ najlepiej smakuje na 2 i 3 dzien. Po ostygnieciu, najlepiej nazajutrz, polukrowac. Łyżkę mleka wlac do szklanki, podgrzac w mikrofali przez ok. 25 sekund, az do zagotowania. Do mleka dodac kawe, aromat i cukier, utrzec, do rozpuszczenia składników. Jeszcze ciepla polewa polewamy ciasto. Jeżeli lubicie polewe, na ciescie, sugeruje zrobic lukier z podwójnej porcji składników.

Komentarze

  • 0
    14344131_1175334835846825_6586112930612941972_n
    Opublikowano

    Ewa104

    Przepyszny!
  • 0
    edyta14
    Opublikowano

    wedith1

    ŚWIETNE MASZ TE CIASTA!
  • 1
    original
    Opublikowano

    Jolanta40

    ale pyszne
  • 1
    original
    Opublikowano

    FAFIK

    Super przepis!
  • 0
    original
    Opublikowano

    ana00

    musi być pyszny :)
  • 1
    original
    Opublikowano

    caroline1983

    fajny smak :)

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !