Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Drożdżowiec

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jajko 2 szt
mąka 0,5 kg
drożdże 3 dkg
mleko 1/4 l
cukier 15 dkg
margaryna 10 dkg
sól 1/2 łyżeczki
cukier waniliowy 1 opak
cukier puder

Przepis i sposób przygotowania na: Drożdżowiec

W połowie ciepłego mleka rozrobić pokruszone drożdże, przykryć i postawić w ciepłym miejscu. Jaja utrzeć z cukrem. Margarynę rozpuścić w reszcie ciepłego mleka. Do ogrzanej miski wsypać mąkę, wlać wyrośnięte drożdże, utarte jaja, mleko z tłuszczem, wsypać sól, cukier waniliowy i wyrobić ciasto. Wyłożyć do natłuszczonej formy, postawić w cieple, a gdy podrośnie wstawić do gorącego piekarnika i piec godzinę. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 05.03.2011 00:13
Lubię takie ciasto.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak