Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Czarniak w marynacie z rodzynkami i czerwonym pieprzem

2.0
(9)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jajko 2
mąka
Bułka tarta klasyczna Prymat
sól
pieprz
majeranek
cytryna 0,5 szt
marynata
ocet 1 szkl
woda 1 i 3/4 szkl
sól 1 łyżeczka
cukier 2 łyżeczki
czerwony pieprz 1 łyżeczka
chili w płatkach 1 szczypta
cebula 1-2
rodzynki 1 garśc
ziele angielskie kilka ziaren
Liść laurowy suszony Prymat
dorsz 3 szt ok 1300

Przepis i sposób przygotowania na: Czarniak w marynacie z rodzynkami i czerwonym pieprzem

Ryby wymoczyć, oczyścić i pokroić w dzwonka, dobrze skropić sokiem z cytryny i pozostawić na ok pół godziny. Mąkę do panierowania wymieszać z pół łyżeczki soli, szczyptą pierzu i szczyptą majeranku, jajka wybić i rozmącić, w trzeciej miseczce przygotować bułkę tartą. Panierować ryby i smażyć na rumiany kolor.

Usmażone ryby ułożyć ciasno w naczyniu (pojemniku)
Marynatę z przyprawami, rodzynkami i cebulą zagotować, lekko przestudzić i zalać rybę.


Kiedy wystygnie, przykryć i wstawić do lodówki na 3-4 dni.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Rycerz
Rycerz 27.12.2013 21:01
Ciekawy pomysł na rybę.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak