Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

SWOJSKA KIEŁBASA

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mięso z łopatki 4 kg
słonina 800 g
saletra 4 g
sól 150 g
czosnek 2 ząbki
pieprz
jelito cienkie

Przepis i sposób przygotowania na: SWOJSKA KIEŁBASA

Połowę mięsa pokroić w drobną kostkę, pozostałe mięso zemleć w maszynce z dość grubym sitkiem. Słoninę pokroić w słupki cienkie jak zapałki. Wymieszać mięso z czosnkiem roztartym z solą, saletrą, pieprzem, ułożyć w emaliowanej misce i przykryć. Następnego dnia dodać szklankę przegotowanej zimnej wody do mięsa i dokładnie mięso wyrobić. Napełnić masą jelita. Brzegi jelit napełnionych mięsem zawiązać i kiełbasę obsuszyć.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

SyMiki 15.12.2011 19:35
super
Barbara40 14.04.2011 16:29
Ale fajny przepis, to sie maz ucieszy .Super
gusia1000 05.03.2011 00:11
To jest to, chociaż jej nie jem.
ewelinapac 21.08.2010 07:40
czuje juz ten zapach

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak