Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ulubiona zupa dyniowa

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

noga i skrzydlo kurczaka (lub inna porcja),
wody 1,5 litra
dyni 400 g
korzenie pietruszki 3
duzy, gruby, dorodny por (jasniejsza czesc) 1
zóltego, starkowanego sera 150-200 g
sól, papryka, curry - uzylam tylko tych przypraw, ale mysle, ze mozna jeszcze dodac pieprz ziolowy
ziemniaki
seler naciowy 1 łodyga

Przepis i sposób przygotowania na: Ulubiona zupa dyniowa

Mieso dobrze umyc i wrzucic do garnka z zimna woda. Warzywa obrac, umyc i pokroic. Cebule kroimy w kosteczke, dynie i ziemniaki w kostke, pietruszke, seler w pólplastry i pora w plastry. Wode z miesem zagotowac, posolic i gotowac przez 10 minut, po czym dodac cebule, ziemniaki, pietruszke i seler. Po kolejnych 10 minutach dodac dynie, przyprawic curry, sola i papryka i gotowac 20 minut, dodac pora i gotowac nastepne 10-15 minut . Zupe gotujemy na srednio malym ogniu. Gdy warzywa beda mieciutkie (moja dynia jest miekka, ale najtwardsza z wszystkich warzyw, taki efekt lubie najbardziej), wyjmujemy mieso i dodajemy starty zólty ser, mieszamy do momentu rozpuszczenia sera i podajemy gorace. Polecam, zupka jest lekko slodka o serowym aromacie, gesta, lekko kremowa, po prostu pycha.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

eli_555 17.02.2011 23:32
lubię zupki dyniowe

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak