Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Strucla makowo -jabłkowa

3.0
(12)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 500 g
drożdże 1 łyżeczka
cukier 200 g
jaja 3 szt
mleko 1 szkl
margaryna 2 łyżki
mak
mak 200 g
jaja 3 szt
jabłka 3 szt
margaryna 100 g
cukier 100 g
miód 3 łyżki
orzechy 3 łyżki
migdały 3 łyżki
skórka z pomarańczy lub limonki 3 łyżyki
mleko 200 ml

Przepis i sposób przygotowania na: Strucla makowo -jabłkowa

Ciasto drożdżowe ;
Mleko podgrzewamy ,aby było letnie .Do miski wkładamy drożdże świeże ,wlewamy mleko ,dodajemy łyżkę cukru i troszkę mąki ,tak by nam wyszła konsystencja gęstej śmietany .Odstawiamy do wyrośnięcia.
Gdy podrosnie dodajemy jaja , stopioną margarynę , resztę cukru , mąkę i wyrabiamy , gdy ciasto odchodzi od ręki ,na makówkę zawsze robię tak ,że zanim znów je odłożę do wyrośnięcia ,wałkuję i składam przez 15 min ,dzięki temu uzyskujemy dobrze napowietrzone ciasto .Takie znów odstawiamy do wyrośnięcia na 1h w ciepłe miejsce .

W tym czasie do garnka wlewamy mleko i wsypujemy mak ,podgrzewamy ,aż całkiem wchłonie się mleko , mak ma być suchy ,czyli dobrze odparowany .Studzimy i mielimy 3 razy .
Margarynę ucieramy na puszystą masę z żółtkami i cukrem pudrem .
Teraz dodajemy po troszku maku i nadal ucieramy .Jabłka obieramy i ścieramy na grubych oczkach ,dodajemy do maku .Orzechy i migdały rozdrobniłam w malakserze i dodałam do masy makowej , do tego miód ,skórka pomarańczy.Na koniec ubijamy pianę z białek i łączymy z masą makową.


Ciasto drożdżowe wałkujemy na grubość ok 1cm ,przecinamy na 3 prostokąty ,każdy smarujemy makiem i zwijamy tworząc struclę .

Odstawiamy na chwilkę by podrosły , pieczemy w tem 170 st ok 20 min.


Dobrze jest piec w foremkach keksowych , jeśli się ma :D BO ciasto to lubi się rozkładać i wychodzi płaska ,taka jak moja :D ale smaku to nie ujmuje .

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Anna133 26.12.2013 09:28
tak Jabłko daje dużo wilgoci , teraz już takie będę zawsze robić ,a do tego margaryna w maku również nawilża,zawsze robiłam zwykły mak parzony do makowca bez jajek i tłuszczu , teraz tylko taki będę robić
kasienka23 26.12.2013 09:11
przepyszne cisto!
Magula 25.12.2013 10:58
napewno pyszna
Mniam 25.12.2013 10:22
Bardzo fajny dodatek. Z jabłkiem nie próbowałam robić, ale myślę, że warto.
patryska76 25.12.2013 10:20
Idealna strucla ;-)
Romanowka 25.12.2013 10:10
Bardzo fajny pomysł! Jakieś urozmaicenie wśród makowców
Krzysztof15 25.12.2013 08:55
bardzo smaczne
Wiesława1 25.12.2013 08:45
pyszne ciacho
Zdzisław 25.12.2013 05:25
dla mnie smacznie podano
babajaga1969 25.12.2013 04:36
smaczna strucla
Anna133 25.12.2013 01:21
fajna , wilgotna ,choć drożdżowa zawsze na drugi dzień jest sucha ,ta jest smaczna
halina17 24.12.2013 23:50
Smaczna strucla.
treonina 24.12.2013 23:28
z przyjemnością bym spróbowała bo wygląda wspaniale
Adamorek 24.12.2013 16:32
wspaniałe smaki
Anna133 24.12.2013 15:40
W wolnej chwili , po ciężkim dniu spędzonym w kuchni ,dzielę się z wami wspaniałym makowcem ;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak