Przepis i sposób przygotowania na: Strucla makowo -jabłkowa
Mleko podgrzewamy ,aby było letnie .Do miski wkładamy drożdże świeże ,wlewamy mleko ,dodajemy łyżkę cukru i troszkę mąki ,tak by nam wyszła konsystencja gęstej śmietany .Odstawiamy do wyrośnięcia.
Gdy podrosnie dodajemy jaja , stopioną margarynę , resztę cukru , mąkę i wyrabiamy , gdy ciasto odchodzi od ręki ,na makówkę zawsze robię tak ,że zanim znów je odłożę do wyrośnięcia ,wałkuję i składam przez 15 min ,dzięki temu uzyskujemy dobrze napowietrzone ciasto .Takie znów odstawiamy do wyrośnięcia na 1h w ciepłe miejsce .
W tym czasie do garnka wlewamy mleko i wsypujemy mak ,podgrzewamy ,aż całkiem wchłonie się mleko , mak ma być suchy ,czyli dobrze odparowany .Studzimy i mielimy 3 razy .
Margarynę ucieramy na puszystą masę z żółtkami i cukrem pudrem .
Teraz dodajemy po troszku maku i nadal ucieramy .Jabłka obieramy i ścieramy na grubych oczkach ,dodajemy do maku .Orzechy i migdały rozdrobniłam w malakserze i dodałam do masy makowej , do tego miód ,skórka pomarańczy.Na koniec ubijamy pianę z białek i łączymy z masą makową.
Ciasto drożdżowe wałkujemy na grubość ok 1cm ,przecinamy na 3 prostokąty ,każdy smarujemy makiem i zwijamy tworząc struclę .
Odstawiamy na chwilkę by podrosły , pieczemy w tem 170 st ok 20 min.
Dobrze jest piec w foremkach keksowych , jeśli się ma :D BO ciasto to lubi się rozkładać i wychodzi płaska ,taka jak moja :D ale smaku to nie ujmuje .