Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Faworki

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 3 szkl
masło 5 dag
żółtko jajek 5 szt
śmietana 0,5 szkl
spirytus 2 łyżki
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
olej do smażenia

Przepis i sposób przygotowania na: Faworki

Mąkę posiekać z masłem, dodać żółtka rozbite z proszkiem i solą, śmietanę i spirytus.Zagnieść ciasto. Wybijać wałkiem aż do ukazania się pęcherzyków powietrza. Odłożyć na ok 1 godz. aby ciasto odpoczęło.Podzielić na wygodne do wałkowania porcje i po rozwałkowaniu na cienki placek kroić na paski. Każdy pasek naciąć w środku na ok. 3 cm i i przez ten otwór przepleść faworek.Smażyć na dobrze rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor. SMACZNEGO!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 05.07.2015 17:56
Uwielbiam je.
wiola28a 18.03.2012 23:57
SUPER
wiola28a 18.03.2012 23:57
SUPER
Marzena40 22.03.2011 08:33
pyszne, uwielbiam je
noculos 12.03.2011 22:07
pyszne
noculos 12.03.2011 22:07
pyszne
noculos 12.03.2011 22:07
pyszne
Henryka2 23.02.2011 17:29
Dziękuję za komentarz a faworki są na prawdę dobre.W zeszłym roku \"zmałpowałam\" od Pyzy i zamiast wybijać wałkiem zmieliłam ciasto 2x przez maszynkę.Bardzo dobry sposób.
SyMiki 23.02.2011 17:23
pychotka

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak