Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Wieniec kakaowy przekladany

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Ciasto:
masła 125 g
cukru brazowego (lub bialego), 1 szklanka
wody 1/4 szklanki
kakao 2 lyzki
mąki pszennej 1 szklanka
proszku do pieczenia,sody i cukru waniliowego 1 lyzeczka
Bułka tarta klasyczna Prymat
Krem:
śmietany kremówki 250 ml
cukru pudru 1,5 lyzki
zelatyny, rozpuszczonej w 1/2 szklanki goracej wody, 2 lyzki
soku z cytryny 2 lyzki
puszka pokrojonych brzoskwin 230 g
puszka owoców koktajlowych 230 g
forma na wieniec
banan 3 male
jaja 2 małe
aromat rumowy kilka kropel

Przepis i sposób przygotowania na: Wieniec kakaowy przekladany

Przygotowac sredniej wielkosci garnek. Wrzucic pokrojone na drobno maslo, wstawic na rozgrzany palnik i stopic maslo. Gdy juz to nastapi, dodac cukier, wode i kakao, dobrze wymieszac i mieszac podgrzewajac, az wszystkie skladniki sie polacza. Dobrej jakosci make pszenna, przesiac z proszkiem do pieczenia, soda i cukrem wanilinowym. Oddzielic zóltka od bialek. Bialka ubic na sztywno z odrobina soli. Zóltka wymieszac z ciepla masa kakaowa, po czym dodac make i dlugo mieszac, nastepnie dodac ubite bialka i delikatnie, ale dokladnie wszystko razem wymieszac. Rozgrzac piekarnik i przygotowac forme, ktora natluszczmy i posypujemy bulka tarta. Mase wlewamy do formy na wieniec i pieczemy - w zaleznosci od posiadanego piekarnika - 180 stopni przez 35-45 minut. Po czym wyjmujemy upieczone ciasto, a po ostygnieciu, przekrajamy na pol, tak aby powstaly 2 placki. Banany obieramy i drobno kroimy, po czym skrapiamy sokiem z cytryny. Zimna kremówke ubijamy z cukrem pudrem, na sztywno, dodajemy banany i miksujemy calosc. Zelatyne rozpuszczamy w wodzie, schladzamy. Do masy smietanowo bananowej, wrzucamy odsaczone brzoskwinie i owoce koktajlowe, po czym dodajemy zelatyne, calosc delikatnie mieszamy i wstawiamy na kilka minut do lodówki. Na plaska czesc polowy wienca, wkladamy troche wiecej niz polowe masy smietanowo-owocowej i rozsmarowujemy równomiernie. Na mase kladziemy druga czesc wienca, ktorego wierch smarujemy pozostala czescia masy. Wkladamy do lodówki na co najmniej 1 godzine i ciacho jest gotowe. Przechowywac w lodówce.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Mysiunia 31.07.2013 15:11
bardzo apetycznie wygląda :)
rjustysia 22.11.2011 13:28
Wygląda świetnie :)
czekoladka_m 04.10.2011 13:43
Bardzo lubię takie słodkości)
Gosia32
Gosia32 08.04.2011 07:40
super
beatkaa153 14.10.2010 10:42
super wyglada
Lidia11 12.09.2010 14:52
super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak