Sposób przygotowania

Schab dobrze myjemy, osuszamy i oczyszczamy z błon. Wkładamy go do wysokiej miski (mięso będzie puszczać dużo wody) i obtaczamy w cukrze. Miskę zaklejamy folią spożywczą i wkładamy na 24h do lodówki. Następnego dnia mięso myjemy, osuszamy i obtaczamy w soli. Ponownie zaklejamy folią i wkładamy na 24h do lodówki. Trzeciego dnia schab myjemy, osuszamy i obtaczamy w ulubionych przyprawach. Miskę zaklejamy i wkładamy na 24-48h do lodówki. Po tym czasie wyjmujemy mięso z miski i delikatnie umieszczamy w pończoszce. Robimy supeł i wieszamy wędlinę na 5 dni w suchym i przewiewnym miejscu (u mnie to karnisz blisko grzejnika). Gdy już się wystarczająco wyczekamy możemy się cieszyć domową, pyszną wędliną. Smacznego!

Wędlina może leżakować o wiele dłużej niż ta kupna ze sklepu.

Komentarze

  • 0
    original
    Opublikowano

    Niki22

    pięknie wygląda ;)
  • 0
    original
    Opublikowano

    patryska76

    Pyszny schabik ;-)
  • 0
    original
    Opublikowano

    elka72

    Wygląda bardzo apetycznie :)
  • 0
    original
    Opublikowano

    Aleksandra/Olcia

    super,mniam
  • 1
    original
    Opublikowano

    malaczarna23

    apetyczny schabik
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    Katarzyna54

    fajnie wygląda
  • 1
    no-image
    Opublikowano

    irenka

    super przepis,na pewno pyszny schab
  • 1
    original
    Opublikowano

    Christopher

    U mnie pończoszka już wisi.Mam trochę inny przepis.Później wypróbuję Twój.
  • 0
    original
    Opublikowano

    mufinka79

    Schabik pięknie wygląda, jak polędwica :)
  • 0
    original
    Opublikowano

    kasienka23

    przymierzam się do zrobienia takiego schabu!

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !