Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Wytrawne Bûche de Noël - świąteczna przystawka z łososia wędzonego

4.0
(25)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

chleb tostowy 9 kromek lub 3 duże
masło 100-150 g
serek mascarpone 125 g
jogurt grecki 100 g
kwaśna śmietana 3 łyżki
Pieprz biały mielony Prymat do smaku
koperek pęczek
sok z cytryny 1 łyżka
sól do smaku
łosoś wędzony plastry 150-200 g
skórka z cytryny 1 łyzeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Wytrawne Bûche de Noël - świąteczna przystawka z łososia wędzonego

Kroki postępowania

1
Miękkie masło utrzeć na krem z posiekaną pietruszką lub koperkiem, skórką z cytryny,pół łyżeczki soli i jeśli lubicie odrobinę papryczki chili;
Krok 1 - Wytrawne Bûche de Noël - świąteczna przystawka z łososia wędzonego foto
2
Jeśli wasz chleb tostowy ma skórkę należy ją odciąć tak by pozostał tylko biały chleb. Ja miałam chleb tostowy do tramezzini o długich płatach, jeśli macie mniejsze należy użyć około 9 kromek bez skórki.
Białe kromki układać na foli aluminiowej lub spożywczej tak by lekko zachodziły na siebie, następnie mocno dociskając wałkiem rozwałkować cieniutko chlebek, uważając żeby się nie rozerwał;
Krok 2 - Wytrawne Bûche de Noël - świąteczna przystawka z łososia wędzonego foto
3
Na rozwałkowanym chlebie rozprowadzić równomiernie wcześniej przygotowane aromatyzowane masło;
Krok 3 - Wytrawne Bûche de Noël - świąteczna przystawka z łososia wędzonego foto
4
Na warstwie masła rozłożyć plastry łososia wędzonego.
Krok 4 - Wytrawne Bûche de Noël - świąteczna przystawka z łososia wędzonego foto
5
Następnie pomagając sobie folią zwinąć całość w roladę,końcówki niepotrzebnego chleba odciąć.
Tak przygotowaną roladę wstawić najpierw do zamrażalnika na 15 minut, a następnie do lodówki na 1-2h ( do porządnego schłodzenia);
Krok 5 - Wytrawne Bûche de Noël - świąteczna przystawka z łososia wędzonego foto
6
Serek maskarpone wymieszać z sokiem z cytryny, jogurtem greckim i kwaśną śmmietaną, doprawić solą i białym pieprzem do smaku;
Masę serową również wstawić do lodówki na 1h do stężenia.

Rady/uwagi: kwaśną śmietanę można zastópić również majonezem;
Krok 6 - Wytrawne Bûche de Noël - świąteczna przystawka z łososia wędzonego foto
7
Po tym czasie odciąć 2 kawałki rolady i położyć po bokach formując boczne "ramy" bûche de Noël;Roladę ułożyć na talerzu na którym będzie podawana. Masę serową przełożyć do rękawa cukierniczego i pokryć nią roladę w taki sposób by masa jak najbardziej przypominała korę drzewa. Jeśli nie macie rękawa, krem serowy mozna wyłożyć łyżką, a następnie przejechać wzdłuż widelcem "rysując" korę.
Roladę ponownie wstawić do lodówki na 1 h;
Krok 7 - Wytrawne Bûche de Noël - świąteczna przystawka z łososia wędzonego foto
8
Tuż przed podaniem udekorować np. granatem i koperkiem;
Najlepiej całą postawić na stół i kroić przy gościach.
Smacznego i Wesołych Świąt Bożego Narodzenia!
Krok 8 - Wytrawne Bûche de Noël - świąteczna przystawka z łososia wędzonego foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Agnieszka-87-25 05.04.2017 15:13
bardzo apetyczna, i fajną ma formę podania
berys18 15.03.2017 11:07
bardzo ładnie sie prezentuje
Jolanta40 28.11.2016 11:22
wygląda imponująco
IZABELA29 21.07.2016 10:39
wow super smaczne
Ada-Gaba 10.04.2016 20:19
fantastycznie wygląda
agaK. 12.07.2015 21:29
Łosoś- zawsze i wszędzie w każdej postaci...:)
Kasiaaa 29.04.2015 20:40
Rewelacja :)
bietka 26.12.2014 13:47
wygląda smakowicie :)
Ada-Gaba 14.10.2014 22:03
świetny pomysł, robi wrażenie
gosia561 30.04.2014 23:47
piękna rolada
Barbara13 20.01.2014 15:12
świetny pomysł i piuękne wykonanie :)
Stenka 25.12.2013 11:30
ciekawy przepis
mysza75 22.12.2013 16:20
Ale pięknie wygląda nie mogę się napatrzeć :-)
ONY_za_kare 19.12.2013 11:00
przepiękne!
monia2005 18.12.2013 11:35
ale smakowicie wygląda
Alex_M 18.12.2013 10:37
po składnikach sądząc musi być pyszne. i jak pięknie wygląda :)
Olga_SK 18.12.2013 10:27
Przepięknie to wygląda!
fotoviderek 18.12.2013 09:57
Prawdziwe świąteczne danie :)
Katarzyna34 17.12.2013 23:01
smakowicie wygląda
Niki22 17.12.2013 22:21
slicznie wyglada :)
kasienka23 17.12.2013 21:06
ciekawe danie, ładnie wygląda
mufinka79 17.12.2013 20:40
Pięknie się prezentuje, efektowna przystawka :)
gosia56 17.12.2013 20:24
super arcydzieło
Rysia 17.12.2013 19:27
Wygląda pięknie i na pewno smakuje wybornie.
elka72 17.12.2013 19:13
Piękna i naprawdę wykwintna przystawka.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak