Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ryba z porem w jajeczno-jogurtowej masie

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

pory (jasniejsze czesci) 2
jaj 5
garść startego, żółtego sera (można wiecej),
kopiasta łyżka mąki
sok z cytryny
pieprz ziolowy, sol, Przyprawa uniwersalna kucharek., cukier (ok.1 lyzka), papryka
olej do smażenia 3 lyzki
filety rybne 750 g
jogurt naturalny 250 ml

Przepis i sposób przygotowania na: Ryba z porem w jajeczno-jogurtowej masie

Roztrzepujemy (np. widelcem) jaja i mieszamy je z jogurtem naturalnym, maka i startym żółtym serem. Do powstałej masy dodajemy przyprawy: sol, papryke, pieprz i te które lubimy np. curry lub inne, ale masa musi mieć lekko słonawy, wyrazisty a zarazem delikatny smak. Rybe pokroic na mniejsze porcje, skropic sokiem z cytryny, odstawic na ok. 15 min, po czym posypac z jednej strony – bardzo delikatnie vegeta (kucharkiem), z dugiej strony sola. Pory pokroic w ok. 0,5 cm prazki, na patelni rozgrzac tluszcz (gdy uzywamy masla, jak tylko się rozpuści, dodajemy pory) wrzucamy pory, które posypujemy delikatnie sola i cukrem, mieszamy i podsmazamy ok. 2-3 minut, po czym robimy w srodku patelni puste kólko, odpychając drewniana lyzka pory na obrzeza patelni i w powstaly okrag (jeśli jest malo tluszczu, to dodajemy i czekamy az się nagrzeje) wkladamy kawalki ryby, które lekko podsmazamy z obu stron do momentu, kiedy pory zmiekna a rybka się obsmaży – kilka minut ok. 4, po czym wszystko delikatnie laczymy, mieszając. Masa jogurtowa zalewamy pory z ryba, można lekko zwiększyć ogien na kuchence, po czym podsmazamy rumieniac najpierw z jednej, a potem z drugiej strony, identycznie jak ze smazeniem omleta, ale ciasto nam sie nie przewroci jak nalesnik, bo jest zbyt delikatne. Staram się dodawac malo maki, ale jeśli ktos uwaza, ze danie powinno mieć inna konsystencje można oczywiście dodac jej wiecej. Podczas podsmazania pierwszej strony, przekrajam całość na ok 6-8 czesci i kazda z nich przewracam na druga strone. Można dodac tez do ciasta jogurtowego natke pietruszki i czosnek. Podawac z ziemniakami lub pieczywem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

wedith1 01.06.2011 16:17
No no no....cudowna rybka!
eli_555 01.02.2011 23:08
muszę wypróbować

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak