Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zapiekanka z wątróbką drobiowa

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

masła 250 g
wątróbki drobiowej 1 kg
cebule 3
sredniej wielkości jaj 6
puszki pokrojonych pomidorów w zalewie (2 x 400g), 2
łyżki koncentratu pomidorowego 3-4 lyzki
maki (dodaje pszenno-żytnią), 2 i 2/3 szklanki
szklanki wody 2 szklanki
garści startego, żółtego sera 2
Bułka tarta klasyczna Prymat
ząbki czosnku 3

Przepis i sposób przygotowania na: Zapiekanka z wątróbką drobiowa

Wątróbkę moczymy w wodzie, kilkakrotnie ja zminiajac. Na koniec odsaczamy, ocieramy recznikiem papierowym i kroimy na mniej wiecej rowne czesci. Na patelnie kładziemy pól kostki masla i podgrzewamy do momentu rozpuszczenia tluszczu, gdy to nastapi, wrzucamy pokrojona w kostke cebule i czosnek, które posypujemy lyzka cukru, mieszamy, zaraz po tym wrzucamy pokrojona wątróbkę i podsmazamy przez ok. 3 min na dosc duzym ogniu, często mieszając. Dodajemy szklanke maki, mieszamy do polaczenia składników i zdejmujemy z ognia. W następstwie wrzucamy pomidory z puszki, koncentrat pomidorowy, przyprawy: sol, pierz, papryke, oregano, bazylie, natke pietruszki, probujemy do smaku i ewentualnie doprawiamy. Ponownie zagotowujemy mieszajac i zdejmujemy całkowicie z ognia. Masa watróbkowa musi mieć wyrazisty, lekko slony smak. Dwie szklanki wody zagotowujemy w garnuszku i dodajemy pól kostki masla. Gdy maslo się roztopi dodajemy pozostala make, sol (ok. 1,5 lyzeczki), dokladnie mieszamy do gładkiego polaczenia składników. Odstawiamy do ochłodzenia. Po ostudzeniu dodajemy kolejno po 1 jajku, dokladnie mieszając. Przygotowujemy duze naczynie do pieczenia, które smarujemy tluszczem i posypujemy bulka tarta. Na dno wlewamy ciasto (najlepiej przestudzone), na które kładziemy mase watróbkowa. Na wierzch kładziemy rownimiernie warstwe starkowanego, żółtego sera, która posypujemy tarta bulka. Całość pieczemy ok. 40-50 min w 200 stopniach (ja pieke 50min), choc radze kontrolowac, bo każdy piekarnik jest inny. Po upieczeniu trzeba troche odczekac, by danie przestyglo i dac czas ciastu by mocniej zgęstniało. Pomysl na danie pochodzi stad: http://www.smaczny.pl/forum/index.php?showtopic=5515. Nie radze dodawac boczku, bo danie jest na prawde bardzo sycące i potrzebuje troche czasu na trawienie ;). Goraco polecam, jest przepyszne, ale tez sycace. Przyrządzałam je dwukrotnie

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

maciek7 25.05.2012 20:29
super
eeee 07.05.2012 10:19
Dzieki za przepis zrobiłam w sobote dla znajomych byli zachwyceni
Ela15 27.01.2012 12:24
fajny pomys?
caroline1983 02.01.2012 20:31
Oryginalny pomysł na watróbkę :)
barbara11561 18.12.2011 22:04
super
beatkaa153 17.09.2011 19:10
pyszna
annagebalska 12.06.2011 08:35
mniam
SmacznaPyza 09.04.2011 19:46
zapowiada się cudownie!
ewelina/bunia 23.10.2010 20:46
świetna sprawa
ZEWA 06.10.2010 20:02
takiej zapiekanki jeszcze nie robiłam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak