Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Drożdżowe pierogi z kapustą i grzybami

3.0
(11)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Ciasto:
mąka 2,5 szklanki
mleko 3/4 szklanki
jajko 1 sztuka
olej rzepakowy 2 łyżki
cukier 1/2 łyżeczki
sól 1/2 łyżeczki
Farsz:
pieczarki 300 gram
cebula biała 1 sztuka
Goździki całe Prymat 3 sztuki
margaryna 1 łyżka
sól, pieprz do smaku
DODATKOWO:
olej rzepakowy 1/2 litra
Owoc jałowca cały Prymat kilka szt.
kapusta biała 300 gram

Przepis i sposób przygotowania na: Drożdżowe pierogi z kapustą i grzybami

Kroki postępowania

1
Ciasto: Do miski przesiać mąkę, sól, cukier oraz drożdże. Wymieszać. Dodać olej i jajko. Zacząć wyrabiać ciasto. Mleko podgrzać. Stopniowo dolewać i wyrabiać ciasto aż będzie elastyczne i będzie odchodzić od ręki. Przełożyć do miski posypanej mąką, posypać po wierzchu i przykryć ściereczką. Odłożyć na około 1,5-2 godzin aż wyrośnie.
Krok 1 - Drożdżowe pierogi z kapustą i grzybami foto
2
Farsz: Gdy ciasto rośnie przygotować farsz. Kapustę ugotować do miękkości z dodatkiem jałowca i goździków. Odcedzić i odcisnąć. Zmiksować w blenderze lub zmielić w maszynce do mięsa. Pieczarki obrać i także zmiksować w blenderze. Cebule pokroić w małą kostkę. Zeszklić ja na margarynie i dodać pieczarki, smażyć aż zmniejszą swoją objętość. Ostudzić i wymieszać z kapustą. Doprawić do smaku i odłożyć do lodówki.
Krok 2 - Drożdżowe pierogi z kapustą i grzybami foto
3
Wykonanie: Wyrośnięte ciasto ponownie krótko wyrobić i uformować w kulę. Podzielić na 4 części. Wziąć pierwszą i rozwałkować na cienki placek. Szklankę wycinać kółka na których nakładać farsz. Zlepić ciasto. Z resztą ciasta i farszu postąpić tak samo.
Krok 3 - Drożdżowe pierogi z kapustą i grzybami foto
4
Na patelni rozgrzać olej i partiami smażyć pierożki aż będą złote. Odsączyć na papierowym ręczniku. Podawać z barszczykiem.
Krok 4 - Drożdżowe pierogi z kapustą i grzybami foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Lis 12.09.2014 16:42
Cudowny przepis:)koniecznie muszę wypróbować:)
Klausia 13.01.2014 19:45
świetny pomysł :)
lara 16.12.2013 20:39
będą idealne na święta!
Marlenka.S 16.12.2013 17:00
świetne i ten barszczyk, mniam
Megg 16.12.2013 10:33
wspaniałe pierożki na świeta
pestka 16.12.2013 10:21
świetna propozycja
Barbara13 16.12.2013 10:05
Wspaniałe pierożki :)
Olga_SK 16.12.2013 09:29
I ja sobie umyśliłam w tym roku zrobić takie pierożki :)
Zdzisław 16.12.2013 07:07
takie to lubię pierożki
Ania321 15.12.2013 23:31
ale pyszności :)
iwi 15.12.2013 22:42
Pyszne pierożki
monikaT83 15.12.2013 22:04
bardzo mi miło:) pierwszy raz je robiłam:)
Bernadeta1 15.12.2013 21:54
jakie pyszne chrupiące pierogi, super przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak