Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Opiekany mintaj w zalewie octowej

3.0
(13)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jajko 3 szt
Bułka tarta klasyczna Prymat
sól
olej do smażenia
Zalewa:
woda 2,5 litra
ocet 1/2 szkl
cukier 1 płaska łyżka
sól 0,5 łyżeczki
Gorczyca biała cała Prymat 3 łyżeczki
Liść laurowy suszony Prymat 3 szt
ziele angielskie 5 szt
pieprz ziarnisty
cebula 2 szt
filety z mintaja 2 kg

Przepis i sposób przygotowania na: Opiekany mintaj w zalewie octowej

Kroki postępowania

1
Mintaja odstawiamy na kilka godzin w ciepłe miejsce, aby lód stopniał. Następnie rybę myjemy i osuszamy.
Krok 1 - Opiekany mintaj w zalewie octowej foto
2
Jajka rozmącamy z odrobiną soli. Na osobny talerzyk wysypujemy bułkę tartą. Filety z mintaja kroimy na mniejsze kawałki. Następnie rybę zanurzamy w jajku i obtaczamy w bułce tartej.
Krok 2 - Opiekany mintaj w zalewie octowej foto
3
Smażymy z dwóch stron na rozgrzanym oleju. Tłuszcz odsączamy na papierowym ręczniku.
Krok 3 - Opiekany mintaj w zalewie octowej foto
4
Wodę przelewamy do garnka, dodajemy ocet, cukier, sól, pokrojoną w talarki cebulę oraz przyprawy. Gotujemy około 10 minut. Odstawiamy do przestudzenia. Usmażone ryby przekładamy do wysokiego naczynia. Zalewamy zimną zalewą. Przykrywamy i odstawiamy na dobę, aby ryba się „przegryzła”. Podajemy z pieczywem.
Krok 4 - Opiekany mintaj w zalewie octowej foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

IKrakowianka 06.02.2014 12:24
bardzo lubię taką wersję
RenataZ-et 29.12.2013 22:04
pyszna rybka
Alex_M 19.12.2013 10:43
lubię taką rybkę!
kate.500 17.12.2013 20:30
smaczna rybka
olkaaa 16.12.2013 07:29
muszę zrobić
Alex_M 15.12.2013 17:36
moja mama robiła taką rybkę :) pycha!
agnieszka214 15.12.2013 15:53
rybka zawsze pyszna
Marta11 15.12.2013 13:51
uwielbiam rybe z octu
norweska20 15.12.2013 13:10
warto spróbować
adelajda 15.12.2013 12:00
lubię rybki w occie :)
Joannasz3190 15.12.2013 11:32
Ciekawy pomysł :)
Monika10 15.12.2013 10:51
uwielbiam taką rybę
Sylwia26 15.12.2013 09:40
ślinka leci :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak