Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bitki z dzika ze śliwką

2.0
(10)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

szynka z dzika 6 plastrów
śliwki suszone 6 sztuk
Pieprz czarny mielony Prymat do posypania
Sól peklowa drobnoziarnista Prymat do posypania

Przepis i sposób przygotowania na: Bitki z dzika ze śliwką

Kroki postępowania

1
Z szynki dzika wykrajamy 6 plastrów. Rozbijamy je tłuczkiem. Posypujemy solą zmiękczającą mięso raz pieprzem czarnym. Odstawiamy w chłodne miejsce.
Krok 1 - Bitki z dzika ze śliwką foto
2
Śliwki zalewamy wrzątkiem i moczymy około 30 minut. Po tym czasie na każdy plasterek szynki kładziemy po śliwce.
Krok 2 - Bitki z dzika ze śliwką foto
3
Zwijamy i owijamy folią aluminiową (matową stroną na zewnątrz).
Krok 3 - Bitki z dzika ze śliwką foto
4
Tak przygotowane mięso wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180C i pieczemy około 50 minut.
Krok 4 - Bitki z dzika ze śliwką foto
5
Po upieczeniu bitki polewamy słodki sosem pieczeniowym. Podałem z kiszką ziemniaczaną. Smacznego.
Krok 5 - Bitki z dzika ze śliwką foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

olkaaa 15.12.2013 08:56
ciekawa propozycja
Katarzyna/kate1980 14.12.2013 21:11
świetnie wygląda
magdziorka6 14.12.2013 19:03
wykwintne mięsko
monia2005 14.12.2013 18:00
pysznie wyglądają ,danie na pewno do wypróbowania
Monia 14.12.2013 17:58
Ale krwisty ten dzik :-P
Pyszota 14.12.2013 16:35
dziczyzna ma wspaniałe mięso :)
Christopher 14.12.2013 15:36
Widzę eksperta od dziczyzny.Masz bardzo dobre i ciekawe przepisy.
Gabi44 14.12.2013 15:17
Pięknie dziękuję za ekspres.Pewnie zrobię tak jak wyżej-roladki ze śliwką i może w sosie śmietanowym.
norweska20 14.12.2013 15:13
nigdy takich nie jadłam i wątpię że będę mieć okazję, ale wyglądają genialnie
pacpaw 14.12.2013 15:07
przepisy z sarniną będą po świętach. Proponuję albo posiekać na tatar albo zrobić w sosie śmietanowym. Ogólnie można robić tak jak z dzikiem lub jeleniem tylko mięso jest bardziej delikatne i wymaga krótszej obróbki termicznej
Gabi44 14.12.2013 14:20
A powyższe danie jest wspaniałe.
Gabi44 14.12.2013 14:18
Może masz coś z sarniny.Dostałam schab-sarna,tak napisano.
Ania321 14.12.2013 13:04
zapowiada się smacznie :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak