Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Rolada z sandacza z bakaliami i sosem żurawinowym .*.

3.0
(18)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

filet z sandacza 800 g
kajzerka 2 sztuki
śmietana 4 łyżki
skórka z cytryny 1 cytryna
jajko 2 sztuki
morele suszone 5 sztuk
rodzynki 1 łyżka
białe wino 1 lampka
Pieprz biały mielony Prymat
Przyprawa do ryb i owoców morza Prymat
konfitura żurawinowa 4 łyżki
sok z cytryny 1 sztuka
Przyprawa do grzanego wina i piwa z nutą korzenną Prymat
chrzan tarty 1 łyżka
wino czerwone 50 (półwytrawne)
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Rolada z sandacza z bakaliami i sosem żurawinowym .*.

Wszystkie składniki sosu dokładnie zmiksować. Dla otrzymania jednolitej, gładkiej konsystencji, można przetrzeć go przez sito.
Umytą i osuszoną papierowym ręcznikiem rybę oddzielić od skóry (skórę pozostawić) i usunąć ości. Następnie sandacza pokroić w kostkę, zamarynować w soli, pieprzu i przyprawie do ryb Prymat, po czym odstawić w chłodne miejsce.
Morele i rodzynki rozdrobnić i zalać białym winem. Rybę i odciśnięte kajzerki dokładnie zmielić, dodać do nich przygotowane wcześniej bakalie, śmietanę, skórkę z cytryny i żółtka. Masę rybną doprawić do smaku, a na końcu delikatnie dodać pianę ubitą z białek.
Na stole rozwinąć folię spożywczą i ułożyć na niej skórę z sandacza. Na niej równomiernie rozłożyć masę rybną i zwinąć, formując rulon. Tak przygotowaną roladę ułożyć na kratce i umieścić ją w garnku do gotowania ryb. Na dno garnka wlać wodę, gotować ok. 30 minut, a następnie wystudzić. Tak przygotowaną rybę pokroić w plastry i ew. nadać jej kształty za pomocą foremek do pierniczków. Podawać z sosem żurawinowym i ciemnym pieczywem.

Rybę, zamiast na folii spożywczej możemy rozłożyć na lnianej ściereczce. Podczas gotowania można wówczas dodać do wody liść laurowy, ziele angielskie, włoszczyznę i cząstki cytryny. Wówczas nasza rolada z sandacza będzie smaczniejsza i bardziej aromatyczna.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Bożena Matuszczyk 11.12.2017 23:25
Smakowicie przyrządzona rybka.;)
Justi2401 26.12.2014 12:56
Bardzo apetyczna propozycja dla wielbicieli sandacza :)
Ostra Na Słodko 25.12.2014 16:25
Sandacza nie wiem czy uda mi się kupić , ale może z inną rybką wypróbuję :)
Czarnula666 05.12.2014 21:37
Wygląd super, ale ciekawe czy naprawde dobre.
major24 03.02.2014 12:06
wygląda apetycznie
bietka 30.01.2014 12:08
ale tutaj są pyszności :)
Rycerz
Rycerz 26.12.2013 22:05
Mniam mniam!
agogo2 13.12.2013 23:54
rewelacyjny przepis
monia2005 11.12.2013 17:35
pięknie podane
aniagdz 11.12.2013 11:14
dobry przepis i elegancko podane;) lubię!
Patriszja
Patriszja 11.12.2013 08:40
mmmm uwielbiam :)
V_kuchareczka 10.12.2013 21:28
smakowicie wygląda
kasienka23 10.12.2013 19:34
wspaniała potrawa!
Rysia 10.12.2013 19:26
Wyśmienita rolada-pasztet.
paulina2157 10.12.2013 19:11
świetna potrawa
mufinka79 10.12.2013 17:32
Bardzo apetycznie podane !
patryska76 10.12.2013 17:02
Pyszna rolada ;-)
agnieszka214 10.12.2013 16:49
brzmi naprawde smacznie
joanna__s 10.12.2013 16:01
Brzmi bardzo, bardzo smacznie.
malaczarna23 10.12.2013 15:56
pyszna rybka:)
Aleksandra/Olcia 10.12.2013 15:33
super potrawa

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak