Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pierogi z kapustą i grzybami .*.

4.0
(22)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Ciasto:
mąka 300 g
żółtko jajek 2 sztuki
olej 2 łyżki
Farsz:
cebula 1 sztuka
grzyby suszone 100 g
olej do smażenia
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
Pieprz czarny mielony Prymat
kapusta kiszona 400 g

Porada

Technologiczna porada Beko: Do gotowania używaj garnków z pokrywkami, gotowanie bez pokrywek może znacznie wydłużyć czas gotowania. Jest to szczególnie ważne przy gotowaniu na płytach indukcyjnych, które bardzo szybko gotują.

Przepis i sposób przygotowania na: Pierogi z kapustą i grzybami .*.

Grzyby umyć i moczyć kilka godzin w zimnej wodzie, a następnie w tej samej wodzie ugotować. Kapustę ugotować z liściem laurowym i zielem angielskim, odcedzić i posiekać. Na oleju podsmażyć cebulę, dodać kapustę i ugotowane, drobno posiekane grzyby. Całość dusić, cały czas mieszając. Doprawić do smaku solą, pieprzem i wywarem z grzybów, a następnie odparować, zestawić z ognia i wystudzić.
Ciasto: do przesianej mąki dodać żółtko, olej i tyle ciepłej wody, by osiągnąć jednolitą masę ciasta pierogowego. Ciasto zagnieść i odstawić na kilka minut, a następnie rozwałkować i wykroić z niego koła za pomocą szklanki. Na każdym kawałku ciasta ułożyć porcję farszu i zlepić brzegi.
Pierogi gotować 3 minuty we wrzącej, osolonej wodzie. Po wyjęciu z wody wystudzić, a następnie smażyć na rozgrzanym oleju na złoty kolor.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

MonikaW 20.10.2016 09:51
poproszę porcyjkę
Patrycja33 16.08.2016 11:20
najlepsze polskie danie!uwielbiam:-)
Ostra Na Słodko 25.12.2014 16:26
Najlepsza to ta przysmażona skórka :p
kicius 05.02.2014 15:46
wyglada apetycznie
mirecka12 03.02.2014 10:55
uwielbiam pierogi ;-)
Basia03 29.01.2014 07:31
aż ślinka cieknie ja ciasto na pierogi robiłam zawsze według innego przepisu, ten wydaje mi się dużo lepszy muszę wypróbować :)i pomrozić mężusiowi nim pojadę na porodówkę :)
Milka100 03.01.2014 20:20
pyszne pierogi i apetycznie wyglądają
Rycerz
Rycerz 27.12.2013 23:34
Też, uwielbiam pierogi.
ao_12 10.12.2013 18:21
uwielbiam pierogi z kapustą i grzybami
magdziorka6 10.12.2013 17:22
pierogi to to czym możemy się pochwalić-za ich smak
maciek7 10.12.2013 16:14
pyszne pierozki
dodi 10.12.2013 15:00
bardzo takie lubię
halina17 10.12.2013 14:10
Smaczne pierogi.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak