Ziemniaki umyć, obrać, ugotować w osolonej wodzie. Odcedzić, ostudzić. Resztę warzyw oczyścić, pokroić w plasterki. Marchew blanszować przez 4 minuty w osolonym wrzątku, po 3 minutach dołożyć por z cukinią. Odcedzić. Cebulę zeszklić na łyżce masła, dodać mąkę, podsmażyć na złoto. Podlać bulionem, powoli wlać śmietanę i mieszając gotować 10 minut. Szynkę pokroić w kostkę, wymieszać z sosem śmietanowym, żółtkami, ziołami. Doprawić do smaku solą, pieprzem i gałką. ZIemniaki pokroić w plastry i usmażyć na reszcie masła. Razem z warzywami nałożyć je do natłuszczonej formy. Całośc polać sosem śmietanowym, posypać serem. Zapiekać ok. 20 minut w temp. 200 stopni.