Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pączki "z lodówki"

4.0
(24)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 50 dag
mleko 1 szklanka
masło 1/4 kostki
drożdże 7 dag
cukier wanilowy 1/2 op
cukier puder 2 łyżki
olej 2 łyżki
jaja 2 szt
sól 1 szczypta
spirytus 1 łyżka
marmolada do nadziewania
tłuszcz do smażenia
cukier puder

Przepis i sposób przygotowania na: Pączki "z lodówki"

Drożdże rozcieramy z cukrem pudrem i odstawiamy na ok 15 min. Resztę składników miksujemy w wysokim garnku, dodajemy drożdże i mieszamy. Odstawiamy ciasto na 1 godzinę do lodówki. Wyciągamy podrośnięte ciasto, wałkujemy na grubość ok 1,5 cm i szklanką wykrawamy kółka. Na środek jednego kółka dajemy porcję marmolady, przykrywamy drugim kółkiem, dokładnie zlepiamy brzegi łączenia i jeszcze raz wykrawamy szklanką. Odkładamy pączki do wyrośnięcia. Smażymy na głębokim tłuszczu z obu stron. Studzimy i posypujemy cukrem pudrem. Z podanych proporcji wychodzi ok 30 pączków.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ilona_eS 11.12.2013 22:14
ja robie podobnie. ale bym zjadla jednego, wygladaja pysznie.:)
Olga_SK 10.12.2013 11:10
Dla mnie to nowość :) Ale na pewno do wypróbowania!
Barbara13 10.12.2013 10:07
Takich jeszcze nie robiłam,ciekawy przepis :)
iziona 10.12.2013 07:50
Moje ulubione wyrastają w zimnej wodzie więc mogą być i z lodówki, pięknie i apetycznie wygladają :)
ao_12 10.12.2013 07:03
śliczne pączusie :)na pewno wypróbuję
norweska20 09.12.2013 23:56
uwielbiam pączki
migotka28 09.12.2013 23:29
piękne pączusie
sara1 09.12.2013 23:09
świetny przepis,chętnie z niego skorzystam
Ania84 09.12.2013 23:07
pączki wychodzą mięciutkie i nie chłoną tak dużo tłuszczu jak tradycyjne
Milka100 09.12.2013 22:55
ale fajny przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak