Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Krem ziemniaczany z chrupiącym boczkiem

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

małe pory 2
marchewka
jabłka 2
plasterków wędzonego boczku 8
wody 4 szkl
śmietany 1/2 szkl
masła 1 łyżka
Gałka muszkatołowa mielona Prymat
sól, pieprz
szczypta cukru
kilka gałązek szczypiorku
ziemniaki
sok jabłkowy 1 szkl

Przepis i sposób przygotowania na: Krem ziemniaczany z chrupiącym boczkiem

Marchewkę, ziemniaki i jabłka obrać. Pory oczyścić. Przygotowane składniki pokroić w kostkę. W dużym garnku rozgrzać masło, podsmażyć pora. Dodać pozostałe warzywa i jabłka. Zalać wodą, Przyprawić solą. Całość gotować pod przykryciem 30 min. Plasterki boczku ułożyć na spodzie żaroodpornej formy. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp 200 st C. Piec, aż plasterki się zrumienią i będą chrupiące.
Warzywa i jabłka, razem z wywarem, w którym się gotowały, zmiksować na gładki krem. Dodać sok jabłkowy, ponownie zagotować. Krem połączyć ze śmietaną, przyprawić solą, pieprzem, gałką muszkatałowA i cukrem.
Krem podawać z boczkiem i posiekanym szczypiorkiem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak