Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Czosnek marynowany w winie

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Składniki na 2-3 słoiczki po ok. 250 ml
20 dużych główek czosnku
4 szklanki białego wytrawnego wina
1/4 szklanki octu winnego
15 dag cukru
2 ostre papryczki chilli
3 liście laurowe
1 łyżki grubo mielonego pieprzu
czubata łyżka soli
oliwa
estragon 2 gałązki

Przepis i sposób przygotowania na: Czosnek marynowany w winie

Główki czosnku podzielić na ząbki, obrać. Zaprawa: zagotować wino z octem, cukrem, solą, estragonem, papryczką, listkiem laurowym i pieprzem. Do wrzącej zaprawy włożyć ząbki czosnku. Odstawić na 12 godzin. Następnego dnia całość ponownie doprowadzić do wrzenia i gotować na wolnym ogniu 2-3 minuty, ostudzić. Ząbki czosnku ciasno ułożyćw słoiczkach. Zalać zaprawą tak aby ząbki były całkowicie zakryte. Na wierzch wlać łyżeczkę oliwy. Słoiki szczelnie zamknąć. Odstawić w ciemne, cłodne miejsce.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

zuzanna6 29.10.2010 07:43
z winem jeszcze nie próbowałan
Maryś1 04.08.2010 12:49
super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak