Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bigos z kiszonej kapusty.

2.0
(3)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

kapusta kiszona 1 kg
kiełbasa zwyczajna 350 g
boczek wędzony 150 g
szynka pieczona 250 g
koncentrat pomidorowy 200 g
olej
pieprz 2 ziarna
ziele angielskie 2 ziarna
kminek Prymat
Papryka słodka mielona Prymat
woda
Owoc jałowca cały Prymat kilka szt.
Liść laurowy suszony Prymat 3 sztuki

Przepis i sposób przygotowania na: Bigos z kiszonej kapusty.

Kroki postępowania

1
Kapustę przepłukać zimną wodą,odcisnąć z owej wody,nieco rozdrobnić siekając ją nożem i przełożyć do garnka.Dodać do kapusty ziarna pieprzu,jałowca i ziela angielskiego oraz liście laurowe.Do kapusty dolać wodę w takiej ilości,by sięgała nieco ponad kapustę.Nastawić kapustę do gotowania.Gotować kapustę z przyprawami na małym ogniu od czasu do czasu mieszając aż do miękkości kapusty.Do garnka dolewać wodę,jeśli podczas gotowania wyparuje,by kapusta się nie przypalała.
Krok 1 - Bigos z kiszonej kapusty. foto
2
W czasie jak kapusta się gotuje pokroić wędliny w kostkę i podsmażyć je na patelni na niedużej ilości oleju.Gdy kapusta będzie już miękka,ugotowana przełożyć ją do innego garnka odcedzając ewentualny nadmiar wody,która się nie wygotowała.Do przełożonej kapusty dodać podsmażone mięsa.Do kapusty i wędlin dodać koncentrat pomidorowy.
Krok 2 - Bigos z kiszonej kapusty. foto
3
Zawartość garnka zamieszać i nastawić jeszcze na chwilę na gotowanie.Podgrzewany bigos doprawić kminkiem,słodką mieloną papryką i ziołowym pieprzem.Po chwili podgrzewania na małym ogniu wyłączyć palnik i bigos gotowy.
Bigosu już nie trzeba było dosalać,bo kapusta jest wystarczająco słona,a i wędliny odpowiednio dosmaczają potrawę,także nie trzeba było już dodawać soli.Bigos jest aromatyczny,sycący,wyrazisty w smaku.To świetny posiłek na chłodny czas,zdecydowanie rozgrzewające danie.Bigos najlepiej smakuje oczywiście na drugi dzień,w inny dzień niż został przygotowany, odgrzewany,czy odsmażany.
Krok 3 - Bigos z kiszonej kapusty. foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ONY_za_kare 05.03.2014 18:44
wspaniały bigos
Jagódka77 02.01.2014 14:09
lubię bigos, ten wygląda apetycznie
fotoviderek 28.11.2013 07:32
Bigos pierwsza klasa :)
Smaczna_B 26.11.2013 17:53
mój ulubiony
bogusia19 26.11.2013 12:22
fajnie wygląda
6zer
6zer 26.11.2013 10:30
apetyczny bigos
Barbara/zuza22_85 26.11.2013 09:50
bardzo apetyczny
usmiech 26.11.2013 09:49
smaczny bigos
usmiech 26.11.2013 09:48
smaczny bigos
dodi 26.11.2013 09:47
bardzo dobry
iwi 26.11.2013 09:19
Smaczny bigosik

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak