Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto poezja smaku z żurawiną

4.0
(21)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Biszkopt
jajko 4 szt
cukier 3/4 szkl
mąka tortowa 1,5 szkl
olej 6 łyżek
proszek do pieczenia 3/4 łyżki
ocet 3/4 łyżki
masa
mleko skondensowane 1 puszka
masło 1 kostka
margaryna 3/4 kostki
migdały 5 dkg
rodzynki 5 dkg
gorzka czekolada 5 dkg
Polewa:
margaryna 2 łyżki
kakao 3 łyżki
cukier 3 łyżki
woda 3 łyżki
DODATKOWO:
harbatniki 1 duża paczka
rum
wiórki kokosowe
bita śmietana
żurawina
orzechy włoskie 5 dkg
orzechy laskowe 5 dkg

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto poezja smaku z żurawiną

Kroki postępowania

1
Przygotowujemy biszkopt. Białka ubijamy na sztywną pianę. Stopniowo dodajemy po jednym żółtku oraz odrobinie cukru. Nadal ubijając wlewamy olej, wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia, dodajemy ocet. Ciasto wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy około 30 minut w temp. 170 stopni.
Krok 1 - Ciasto poezja smaku z żurawiną foto
2
Puszkę z mlekiem skondensowanym zanurzamy we wodzie i gotujemy na wolnym ogniu około 2 godzin. Studzimy. Masło oraz margarynę ucieramy na puszystą masę. Dodajemy przygotowaną masę krówkową z puszki. Miksujemy.
Krok 2 - Ciasto poezja smaku z żurawiną foto
3
Następnie do masy wsypujemy bakalie (żurawinę, posiekane orzechy i migdały, rodzynki, posiekaną czekoladę) i delikatnie mieszamy. Gotową masę wykładamy na upieczony i wystudzony biszkopt. Wyrównujemy.
Krok 3 - Ciasto poezja smaku z żurawiną foto
4
Herbatniki maczamy w rumie i układamy równo na cieście. Przygotowane ciasto schładzamy w lodówce.
Krok 4 - Ciasto poezja smaku z żurawiną foto
5
Z margaryny, cukru, wody i kakao gotujemy polewę. Gęstą polewą polewamy ciasto. Oprószamy wiórkami kokosowymi. Wykładamy do lodówki na około 1-2 godziny. Gotowe ciasto kroimy na porcje, dekorujemy ubitą na sztywno śmietaną oraz suszoną żurawiną.
Krok 5 - Ciasto poezja smaku z żurawiną foto

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

MagdaXXX 02.05.2014 11:09
mniam rewelacja zjadłaabym takie ciacho
IKrakowianka 09.02.2014 11:42
przepyszny wypiek
Motorek 25.01.2014 07:19
fajny przepis
adelajda 12.01.2014 10:00
super ta poezja !!!
olkaaa 14.12.2013 09:29
wygląda smakowicie
IwonaKa 08.12.2013 09:52
pyszne ciacho
zdzichu 01.12.2013 09:14
przepyszne ciasto
smakoszek175 30.11.2013 12:08
wspaniałe ciacho
Dorian 26.11.2013 08:05
prawdziwa poezja
kate.500 25.11.2013 14:05
pyszne ciasto
RenataZ-et 23.11.2013 23:30
już sam wygląd kusi do spróbowania :)
Lis 22.11.2013 19:44
jejku pycha zapowiada się to ciasto:)
Katarzyna/kate1980 22.11.2013 16:29
świetnie wygląda
ONY_za_kare 21.11.2013 10:45
ciacho rewelacja!
ao_12 20.11.2013 16:48
kusisz mnie żurawiną, ciekawy przepis
Jusiaa 20.11.2013 11:30
Ale dużo składników, warto bo pewnie pyszne.
Magdalena/26Mooi 20.11.2013 10:53
uwielbiam ciasto z tym kremem
Alex_M 20.11.2013 10:49
musi być przepyszne! :)
Konczi 20.11.2013 10:44
bardzo fajnie wygląda to ciacho
everay 20.11.2013 10:44
mniam mniam, chętnie bym spróbowała)
alaaa 20.11.2013 10:39
ciekawe ciasto, z żurawiną bardzo lubię ciasta
norweska20 20.11.2013 10:01
oj zjadło by się-pycha

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak